Ексклюзиви
субота, 24 лютого 2018 10:00

Назвали хвороби, якими можна заразитися в мороз

Назвали хвороби, якими можна заразитися в мороз
Слабкий імунітет збільшує шанси зараження грипом і в мороз Фото: ptzgovorit.ru

З похолоданням люди стають вразливішими до хвороб. На відкритому повітрі віруси розмножуються повільніше, ніж у приміщеннях, однак перебування на холоді знижує здатність людського організму до опору.

Про те від чого українцям слід захищатися розповів столичний терапевт Захар Корченюк.

"Активність вірусних інфекцій залежить від температури повітря в навколишньому середовищі. Коли на вулиці мінусова температура, віруси розмножуються значно повільніше. Найсприятливішими умовами для розмноження вірусів грипу та гострих респіраторних захворювань є волога погода. Втім ризик захворюваності залежить від опірності організму кожної людини. Якщо вона здорова і захисні сили організму високі, то може не захворіти, навіть контактуючи з вірусом. Та якщо людина має слабкий імунітет, вона має всі шанси захворіти ГРВЗ і в мороз.

Лікар нагадує, що зараз якраз пік захворювання на грип і не треба покладати занадто багато надій на те, що низькі температури вбережуть від зараження. Люди може перемерзнути надворі і зайти в приміщення з хворими людьми.

Не треба забувати й про кір, вірус якого ще поширюється через низький рівень вакцинації. Він дуже легкий і може розноситися потоком повітря. Проте ним заразитися можна перебуваючи в одному приміщенні з хворим, але не надворі. Він швидко гине в зовнішньому середовищі тим більше в морози. Вірус кору послаблює імунітет і знижує здатність організму боротися з іншими хворобами", - каже лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно захищатися від грипу

Найбільше терапевт застерігає від ротавірусної інфекції, яка виживає і в спеку, і в морози. Ані антибактеріальна обробка, ні заморозка не вбивають вірусних частинок. На продуктах харчування і поверхнях вони можуть жити до місяця. Єдиний метод боротьби з ротавірусною інфекцією – це кип'ятіння.

Це інфекційне захворювання передається через немиті руки, заражену воду, їжу і побутові предмети загального користування. Симптомами є діарея, блювання, біль у горлі, підвищена температура. Ротавірус настільки заразний, що здатний інфікувати організми не тільки через використання загальних побутових приладів, але і через поручні в громадському транспорті, через дверні ручки, через гроші. Вистачить дотику брудних рук, на які потрапив ротавірус, до рота – і зараження забезпечено. Те саме стосується чхання або близького контакту з зараженим особою.

Лікар радить не займатися самолікуванням. Людина не може точно встановити свій діагноз, а тільки погіршить свій стан, затягуючи з потрібним лікуванням.

Завершення епідемії грипу очікують вже на початку березня. Про це розповіла заввідділом вірусних інфекцій Інституту епідеміології інфекційних хвороб Алла Мироненко.

Сьогодні в країні переважають штами групи Б - Брісбен і Пхукет.

"Такий штам найчастіше не є небезпечним, але в тому випадку батьки занадто пізно звернулися за медичною допомогою. Тоді хвороба вже дала ускладнення на серце", - пояснила лікар.

Зараз ви читаєте новину «Назвали хвороби, якими можна заразитися в мороз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути