пʼятниця, 02 серпня 2019 11:09

Науковий прорив: учені "надрукували" функціональний серцевий клапан

Науковий прорив: учені "надрукували" функціональний серцевий клапан
Серцевий клапан з колагену, надрукований на 3D-біопринтері, містить усі складні елементи, що забезпечують біохімічні сигнали Фото: obozrevatel

Американські вчені оголосили про великий прорив у боротьбі з серцевими захворюваннями. Створили повністю функціональні частини органу з колагену за допомогою 3D-біопринтера.

Технологія відкриває шлях до "друку" цілих органів. Це стане можливим у найближчому майбутньому, розповіли ТСН.

Технологія створення частин органів описана в журналі Science, який вийшов 1 серпня. Автори відкриття – вчені з Університету Карнегі-Меллон у Піттсбурзі.

Серцевий клапан із колагену, надрукований на 3D-біопринтері, містить усі складні елементи, що забезпечують біохімічні сигнали. Завдяки ним функціонує весь орган.

"Ми змогли показати, що 3D-друк серцевого клапана з колагену можливий, і він працює", - заявив один із авторів відкриття, доктор Адам Файнберг.

Попередні спроби "друку" подібних частин серця вважалися незадовільними через погані точності реплікації тканин. А використання колагену, який є ідеальним біоматеріалом для цього завдання, вважалося неможливим. Спроби 3D-друку органів із його використанням закінчувалися тим, що матеріал перетворювався на желеподібну субстанцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японцям вперше вдалося виростити гіпофіз

Технологія допоможе пацієнтам, які очікують на пересадку серця. Її випробують на тваринах, а потім на людях.

Американські вчені представили революційний пристрій - біопринтер, який функціонує за принципом звичайного офісного принтера, тільки замість тексту й картинок він друкує органи. Біопринтер працює за таким принципом: у картридж новітнього винаходу потрібно заправляти складну суміш зі стовбурових клітин людини або тварини.

Зараз ви читаєте новину «Науковий прорив: учені "надрукували" функціональний серцевий клапан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути