пʼятниця, 19 квітня 2019 16:38

МОЗ відреагувало на заяви Комаровського

МОЗ відреагувало на заяви Комаровського
Євген Комаровський назвав неправдиві дані про кір Фото: politeka.net

Євген Комаровський озвучив тези, які не відображають реального стану справ в охороні здоров'я. Його кандидат у президенти Володимир Зеленський представив у якості радника з питань охорони здоров'я.

Про це йдеться на сторінці Міністерства озорони здоров'я у Facebook.

За словами Євгена Комаровського, "100 тисяч жителів країни захворіли на кір".

Насправді — близько 100 тис. людей захворіли в Україні за весь період від початку спалаху восени 2017-го. У більшості країн світу, в яких фіксують спалах кору, громадськість чинить тиск на людей, які свідомо, без медичних причин відмовляються від щеплень і ставлять під загрозу життя тисяч інших людей. В Україні ж традиційно в усьому звинувачують владу — Міністерство охорони зоров'я України, уряд чи президента.

Від початку спалаху кору МОЗ України разом із Урядом і лікарською спільнотою робить систематичні кроки, щоби ліквідувати бар'єри для вакцинації та зупинити спалах кору в країні.

Уляна Супрун у серпні 2016-го одразу після призначення на посаду в.о. міністра, пропонувала провести засідання РНБО щодо низького рівня вакцинації в Україні та потенційних спалахів хвороб.

Із серпня 2017-го працює Оперативний штаб МОЗ України з реагування на ситуацію з поширення кору в Україні. За рішенням якого тривають заходи з посиленої вакцинації. Наприклад, поширили її на дітей до 9 років, а з червня 2018-го — на всі групи дітей. Тепер надолужити пропущені дози вакцини можна усім дітям до 18 років безоплатно.

З червня 2018-го діє Наказ про проведення безоплатної імунізації дорослих, які належать до груп ризику. Безоплатно отримати щеплення можуть військові, учасники Операції об'єднаних сил, студенти, освітяни, медики.

В усіх регіонах України є достатньо якісних вакцин. МОЗ переходить на 3-річне планування закупівлі вакцин, тому перебоїв із постачанням надалі не буде, як це було за попередніх команд Міністерства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Теледоктор у команді у телепрезидента" — у мережі обговорюють Комаровського в команді Зеленського

Найближчим часом буде прийнято наказ, за яким вакцини, закуплені за державний кошт, постачатимуться до кабінетів лікарів ФОП і приватних закладів охорони здоров'я, які підписали договори з НСЗУ про обслуговування населення.

МОЗ регулярно проводить наради та зустрічі з регіонами для інструктажу і моніторингу ситуації, роз'яснювальну роботу щодо вакцинації для українців. Сімейні лікарі, терапевти і педіатри в країні активно включилися у боротьбу проти спалаху кору. Завдяки їхній наполегливій і системній роботі з пацієнтами рівень вакцинації проти кору суттєво зріс.

Лікар Комаровський назвав найбільш популярні "ліки-супутники" антибіотиків, які батьки дають дітям.

Педіатр каже, що більшість антибіотиків — це самодостатні ліки. Антибактеріальні препарати для однорічних дітей, що прописують лікарі для домашнього лікування, нетоксичні та мають мінімум побічних ефектів. Саме тому приймати щось додатково немає потреби.

Зараз ви читаєте новину «МОЗ відреагувало на заяви Комаровського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути