Ексклюзиви
середа, 27 вересня 2023 08:55

Спокій чи ненависть: розкрили ставлення глухих людей до здорових

Спокій чи ненависть: розкрили ставлення глухих людей до здорових
Глуху людину потрібно часто торкатися . Фото: newsdaily.org.ua

Міжнародний день глухих відзначають в останню неділю вересня. Цього року це 27 вересня. Усе почалося у 1951 році на честь створення Міжнародної федерації глухих. Вона й розробила в 50-і роки Жестуно - систему жестів.

Жестова мова не є примітивною. Так, вона дуже відрізняється від мови людей, які мають слух і спілкуються за допомогою голосу. Але ця мова так, як і мова інших людей, має свою лексику і граматику. Жестова мова глухих людей є повноцінною мовою, а її емоційна виразність і функціональна наповненість не поступається вербальній комунікації.

За статистикою, порушеннями слуху страждає кожна дев'ята людина. Його втрачають в результаті травми, хвороби чи вроджених пороків.

Абат де Л'Епе заснував першу школу - Паризький інститут глухонімих (1760 рік) у Франції. Він був основоположником мімічної методу, великим прихильником мови жестів.

Багато глухих людей були видатними. Наприклад, Гюго - автор "Собору Паризької Богоматері". Бетховен - видатний композитор. Антоніо Станьолі - один з італійських художників. Ясен - французький скульптор. Жан Жак Руссо - письменник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я з батьками спілкуюся мовою жестів, інакше - ніяк" - Хачеріді

Глухі називають нас не "ті що чують", а "ті що розмовляють", тому що з їх погляду ми відрізняємося від них тільки тим, що при спілкуванні чомусь ворушимо губами.

Всім глухим важливі тактильні відчуття, і чутливість до цього у них підвищена. Через брак слуху вони гостріше відчувають вібрації і реагують на них негайно. Також у глухих дуже розвинена світлочутливість, тому в темряві вони помічають навіть найменші відблиски світла. Так природа компенсує відсутність слуху і допомагає адаптуватися людям в світі.

Драма Мирослава Слабошпицького "Плем'я" здобула перемогу на 5-му Міжнародному фестивалі глухонімого кіно та мистецтва у Торонто у номінації "Найкраща драма", повідомляє Національна спілка кінематографістів України.

Фестиваль глухонімого кіно та мистецтва у Торонто проводиться раз на два роки. Він є одним із найбільших світових мистецьких форумів, що демонструють роботи, у творенні яких брали участь глухонімі та сліпоглухонімі митці.

Зараз ви читаєте новину «Спокій чи ненависть: розкрили ставлення глухих людей до здорових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути