четвер, 05 листопада 2020 14:38

Ляшко розповів, як збільшать кількість тестувань на коронавірус

Ляшко розповів, як збільшать кількість тестувань на коронавірус
Наразі приватні лабораторії провели 12 тисяч досліджень. Фото: pixabay

За допомогою нових експрес-тестів у Міністерстві охорони здоров'я планують розширити тестування.

80 млн грн уряд виділив для закупівлі 1-ї партії, загалом – 1 млрд грн, розповів санітарний лікар Віктор Ляшко.

"Вчора уряд перепрофілював у системі охорони здоров'я кошти, додатково виділили 80 мільйонів гривень для закупівлі першої партії експрес-тестів, яку ми очікуємо найближчим часом. Поряд з цим виділено 1 мільярд гривень для подальшої закупівлі експрес-тестів, які будуть доставлені до сімейних лікарів, мобільних бригад та закладів охорони здоров'я, які продовжують госпіталізувати хворих на коронавірус. Експрес-тести дозволяють за 15-20 хвилин виявити інфікування", – розповів Ляшко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПЛР-лабораторій у Києві стане більше на 4 – де розташують

За його словами, частину тестувань взяли на себе приватні лабораторії, які вклали контракти й проводять аналізи за бюджетні кошти. Тому для громадян таке тестування є безкоштовним. Приватні лабораторії провели 12 тис. досліджень.

"Мобільна бригада привозить зразки до державної лабораторії, яка за певними критеріями оцінює свої можливості. Якщо фіксується перевантаження їхньої потужності, то по контракту вона передає ці зразки на дослідження до приватних лабораторій. Останні зобов'язані провести дослідження зразків, які їм передаються, впродовж 24 годин", – пояснює алгоритм Віктор Ляшко.

Також він повідомив, що МОЗ хоче розширити потужності державних лабораторій.

"Уряд виділив майже 213 мільйонів гривень для додаткового укомплектування лабораторним обладнанням лабораторії, які містяться в закладах охорони здоров'я. Ще 3 тижні тому уряд виділив кошти для того, щоб ці комунальні лабораторії могли купувати розхідні матеріали. Сьогодні ми додатково їх укомплектовуємо і значно збільшуватимемо кількість тестів, які потрібні для проведення діагностики коронавірусу", – розповів санітарний лікар.

Міністерство охорони здоров'я хоче дозволити лікарям "первинки" відбирати матеріал для тестування пацієнтів на Covid-19, а також самостійно здійснювати експрес-тестування. Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Ірина Садов'як під час пресбрифінгу.

Зараз ви читаєте новину «Ляшко розповів, як збільшать кількість тестувань на коронавірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути