Багато дітей мають фобії до певної їжі. Тоді вони категорично відмовляються їсти певні продукти і будь-які страви, які із них зроблені. Частіше така проблема є у молодшому віці, коли дитині – менше 5 років. Насправді діти, як і дорослі, можуть боятися чого завгодно, і продукти - не виняток, кажуть психологи.
До такої проблеми лікарі радять підійти творчо: важливо не змушувати дитину їсти продукт, який вона не любить, а замість цього спробувати фуд-терапію. Коли дитина сама щось готує, то починає сприймати певні продукти вже по-іншому і поступово змінює її ставлення до не улюблених харчів.
Часто більшість дітей просто не люблять той чи інший продукт, а от у дітей із аутизмом з цим складніше. Як і до всього іншого нового, вони можуть дуже довго звикати до певного продукту, який їм починають давати батьки.
Питання харчування вкрай важливе для аутистів. З одного боку, багатьом з них необхідно триматись безглютенової і безказеіновой дієти, з іншого - харчуватися різноманітно і корисно. При цьому аутиста дуже складно вмовити спробувати щось нове або незвичне для нього. Їжа може не подобатися їм не тільки на смак, але і на вигляд. Часто дітки мають незрозумілі фобії до деяких продуктів, які потрібно ретельно опрацьовувати.
"Як тільки шлунок перестає боліти, у дітей поліпшується і здатність до навчання"
"Багатьом дітям з особливостями показана безглютенова і безказеїнова дієта через супутні порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Як тільки їх шлунок починає нормально працювати і перестає боліти, у них поліпшується і поведінка, і здатність до навчання", - розповідає засновник Фонду допомоги дітям з синдромом аутизму "Дитина з майбутнім" Інна Сергієнко, мама хлопчика з аутизмом.
Днями 60 дітей з аутизмом, що є учасниками проекту Kids Autism Games і не тільки, пройшли чергове заняття з соціалізації за допомогою фуд-терапії. Малечу зібрали в грузинському ресторані, щоб ті "по-різдвянськи" покуховарили – діти власноруч робили хінкалі. Готували все як справжні кухарі - спочатку тісто, потім фарш. Щоб хінкалі були кольоровими, в тісто додавали натуральні барвники: шпинат, щоб отримати зелений колір, та буряк, щоб тісто було червоним. У фарш додавали бульйон, якщо хінкалі з м'ясом. Або молоко, якщо з сиром.
"Такі заходи допомагають дітям з аутизмом соціалізуватися, покращують моторику і розширюють кулінарні вподобання. Діти вчаться бути командою, комунікувати, налагоджувати спілкування, а також пробують та звикають до нових страв, що дозволяє розширити їхній раціон харчування", - пояснює Інна Сергієнко.
Коментарі