
— Для нас новорічні свята, як трагедія вєка. Завжди чекаю неприємностей і проблем із дітьми. Їздимо до свекрухи, а вона готує чим пожирніше. Торік нагодувала сина печеною картоплею з качкою. Малий почав рвати, піднялася температура, зблід. І все прямо під бій курантів, — розповідає 28-річна Олеся Лозова з Вінниці. — У "швидку" додзвонитися нереально. Лікаря визвати — теж. Малий плаче, і я коло нього. Свекруха заливала в дитину відвар ромашки. Наступного дня дізналася, що це категорично не можна робити.
Олесю з сином відвезли в дитячу обласну лікарню. Там зібралися ще понад два десятки дітей. Усіх перегодували в новорічну ніч.
— Лікар пояснив, що в дитини піднявся ацетон через жирну їжу і нічний прийом харчів. Починається раптово. Дитина стає блідою, млявою, нічого не їсть, блює. Із рота чути запах ацетону. Так триває від одного до чотирьох днів. У цей час дитину садять на строгу дієту. Ніяких відварів, щоб викликати блювання, не можна. Якщо просить їсти, давати каші на воді. Добре помагає ячмінна, вівсяна. Можна галетне печиво і мінералку типу "Миргородської". Не давати м'ясо, сири.
Протягом року в сина Олесі ще тричі піднімався ацетон.
— Чогось трохи жирнішого з'їсть чи в апетит — і вже хворіє. Востаннє в лікарні були в листопаді. Запросили на день народження в МакДональдз. Замість гамбургерів давала власні бутерброди. Але картоплю таки потягнув. До вечора лежав під крапельницею. На Новий рік лікар порадив вечеряти не пізніше 21.00. На дитячому столі мають бути легкі салати, фрукти, пісне м'ясо. Можна запивати кока-колою. Для чотирирічної дитини вистачить двох склянок на вечір. Вона, коли небагато, запобігає утворенню ацетону.
Частіше хворіють хлопчики до 12 років. Схильних до хвороби видно. Вони худі, повільно набирають вагу й дуже активні.
— Організм перевитрачає енергію. Бере її з жирових запасів. У крові зростає рівень ацетонової кислоти, — пояснює інфекціоніст Юлія Ткачик із Вінницької дитячої інфекційної лікарні. — Загострення — це не лише через жирну їжу. Його може спричинити сильний стрес, далека поїздка, переохолодження. Хворіють незалежно від пори року. Якщо почалася блювота, треба часто пити малими ковтками. Промивати шлунок, як при отруєнні, категорично не можна. Можна зварити солодкий узвар із яблук або дати солодкий чай із лимоном. Кока-колу — теж. Між лікарями ходять чутки, що краща за ліки. Це не так, але на ранній стадії може помогти. Головне — пити її теплою. Тоді виходять гази. Краще впливає на організм.
Коментарі