Ексклюзиви
Понеділок, 29 грудня 2008 18:01

Жирна їжа шкодить підшлунковій залозі

У 35-річної ужгородки Світлани Макар десять років тому почалися проблеми з підшлунковою залозою. Жінка змушена дотримуватися дієти, приймати ліки.

— Аби зекономити, друзі запропонували компанією зустріти 1999 рік на квартирі знайомих, — розповідає Світлана. Вона працює продавцем у кіоску. — Відпочивали компанією. Скинулися грошима, купили продуктів, фруктів, солодощів, горілку, коньяк, шампанське, вино. Приготували разом кілька салатів, у тому числі олів"є, оселедець під шубою, вінегрет. Насмажили окорочків, зварили курячий бульйон, накрутили голубців, наробили кілька видів бутербродів — із ковбасою, шпротами, шинкою. На кухні швидко впоралися. Звечора почали проводжати старий рік. З опівночі — зустрічали новий. І так до ранку.

У низу живота відчула ріжучий біль

О 6.00 жінка викликала таксі й поїхала додому. Тоді ж відчула слабкість.

— У низу живота з"явився ріжучий біль. Живіт надувся, як у вагітної на сьомому місяці. Рвала годину, — згадує. — Була слабкою, блідою, лежала в теплому ліжку, але мною трусило. Біль не проходив. По обіді викликали "швидку".

Після обстеження в лікарні діагностували гострий панкреатит — запалення підшлункової залози. У лікарні жінка пробула тиждень.

— Недуга починається з високої температури, здуття живота, болю, — пояснює Євдокія Вакуленко, 68 років, завідувачка гастроентерологічного відділення Київської обласної лікарні. — Якщо вчасно не звернутися до лікаря, у черевній порожнині може зібратися рідина або розвинутися жовтяниця. Таких хворих лікують у хірургічному відділенні.

Перші три-чотири дні пацієнти голодують. За допомогою крапельниць їм вводять ліки. Потім призначають дієту — не можна їсти жирного, смаженого, гострого та вживати спиртного. Найкраще харчуватися супами й кашами.

Хворі повинні відмовитися від цигарок, кави й важкої їжі. Краще дотримуватися роздільного харчування.

Самолікування при запаленні протипоказане

Серед причин запалення підшлункової — переїдання, зловживання спиртним і стрес. Лікарі кажуть, найбільше госпіталізують хворих на свята. Попереджають, гостра форма недуги може спровокувати смерть.

— Кількість смертей від гострого панкреатиту щороку збільшується на 20–30 відсотків, — каже Василь Русин, 59 років, голова Асоціації хірургів Закарпаття, професор Ужгородського національного університету. — Понад половина померлих — люди багаті. Завдяки своїм матеріальним статкам вони купують і вживають багато шкідливої їжі. Тоді як незаможних, зокрема із сільської місцевості, невеликий відсоток.

Професор радить під час новорічно-різдвяних свят обмежити вживання міцних напоїв і важкої жирної їжі. Якщо ж відчули гострий оперізуючий біль, нудоту чи є пронос — слід негайно викликати "швидку". Самолікування протипоказано.

Зараз ви читаєте новину «Жирна їжа шкодить підшлунковій залозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі