вівторок, 18 грудня 2018 05:01

Жінки падають на сідниці, а чоловіки на спину

Автор: WWW.LITER.KZ
  При падінні слід намагатися впасти на бік. Забій при цьому, може, й буде, але без струсу мозку та перелому рук або ніг
При падінні слід намагатися впасти на бік. Забій при цьому, може, й буде, але без струсу мозку та перелому рук або ніг

— Йшла на роботу, а потрапила в лікарню, — говорить 48-річна Ірина Лісовська з Києва. — Виходила з тролейбуса, водій різко рвонув і я впала. Не змогла підвестися. Люди із зупинки підвели до лавочки, я викликала "швидку". У травмпункті діагностували вивих ноги. Тепер відлежуюся на лікарняному.

— Жінки звикли при падінні підставляти руки, щоб пом'якшити удар. Приземлюються на сідниці. Від того мають вивихи ніг, забої в попереку чи перелом променевої кістки. Чоловіки падають на спину. При падінні піднімають ноги, а потилицею вдаряються об землю, — розповідає Юрій Овсеп'ян, ортопед із Дніпра. — Не треба думати, що стане легше, якщо впасти на спину. Тоді отримаєте більше недуг. Може бути струс мозку.

Коли при падінні людина вдарилася головою, виникає сильний головний біль, запаморочення і нудота. Потрібно лягти, на голову покласти холодний компрес і полежати хоча б кілька хвилин. А паралельно — викликати "швидку".

— Коли падаєте, округліть спину і притисніть підборіддя до грудей. Намагайтеся впасти на бік. Забій при цьому, може, й буде, зате без струсу мозку та перелому рук або ніг.

Сильний біль, набряк і деформації кістки вказують на перелом. При розтягненні симптоми подібні, але кістка не деформується. Набряк і синець проявляються не одразу. При розтягненні варто прикласти холод і зробити пов'язку з еластичного бинта. При вивихах — тільки лід.

— Вивих плечового суглоба діагностують за неприродним положенням руки. Людина не може нею поворухнути. Вивих не можна вправляти. Треба міцно прибинтувати до тулуба, прикласти лід або пляшку з холодною водою. Прийняти знеболювальне та йти до лікаря. Далі за частотою стоять перелом зап'ястка чи щиколотки. Тоді рука чи нога напухає й синіє. Треба прикласти холодне й прийняти знеболювальне. Далі роблять рентген і накладають гіпс на місяць, при переломі стегна — на півроку.

Після зняття гіпсу кінцівки можуть погано рухатися, боліти, набрякати. Припухлість зникає за тиждень відновлювальної фізкультури чи масажу.

— Найбеззахисніші перед падінням люди, які на роботі весь день сидять. У них частіше стаються переломи та вивихи, — каже столичний фізіотера­певт Олексій Мироненко, 41 рік. — Від тривалого сидіння м'язи розтягуються і перестають працювати. Так кістки незахищені під час травм. Допоможе біг, швидка ходьба, їзда на велосипеді.

Слід проводити невелику розминку кожні 2 год. Кілька разів нахилитися вперед і в боки.

— Така вправа гарно розтягує м'язи спини. Якщо немає місця, де нахилятися чи присідати, достатньо стоячи рівно піднятися на носки й перевалитися поступово на п'яту.

Зараз ви читаєте новину «Жінки падають на сідниці, а чоловіки на спину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути