Ексклюзиви
вівторок, 11 червня 2013 06:00

"Жінка у стресовому стані. А чоловік усе чітко сприймає"

Автор: фото: Таїса Олійник
  Подружжя Дмитро та Людмила Дворянчикови у палаті столичного пологового будинку №5 через годину після партнерських пологів. Мають доньку
Подружжя Дмитро та Людмила Дворянчикови у палаті столичного пологового будинку №5 через годину після партнерських пологів. Мають доньку

Столичний програміст 32-річний Дмитро Дворянчиков був присутній під час народження доньки у столичному пологовому будинку №5. У цьому закладі 80% пологів — партнерські. Лікарі дозволяють присутність чоловіка, матері, родички чи найкращої подруги.

— Її звати Даша, — каже Дмитро про немовля, яке дружина тримає на грудях. Він у медичному халаті та шапочці. Постійно усміхається. Лікарі та медсестри, які заходять у палату, також усміхаються, дивлячись на нього. — Знали, що народиться дівчинка.

Важить 3200 грамів. Це перша дитина подружжя. Дмитро відвідував курси "Догляд за новонародженими" та "Спільні пологи". Разом із жінкою ходив на заняття із фізкультури.

— Подумали, коли все робимо разом, то й народжуватимемо теж разом. Страх був тільки до пологів. А під час — думаєш, як допомогти. Відчував, як їй важко. Хотілося взяти на себе цей біль. Тримав її за руку, разом дихали. Робив масаж спини. В самий відповідальний момент, коли дитина йшла, стояв за спиною, тримав голову. Зовсім інше відчуття, коли про це розповідають на курсах і коли все відбувається насправді.

В Україні чоловікам дозволили брати участь у пологах 2007 року.

— Скарг стало вдвічі менше, — каже 50-річний Олексій Корба,  завідувач відділення пологового будинку №5. — Раніше родичі йшли до головного лікаря, бо, на їх думку, під час пологів щось було не так. Тепер, якщо виникають проблеми, — наприклад, потрібно терміново робити кесарів розтин, бо пуповина обвила шийку дитини, — інформуємо чоловіка. Жінка у стресовому стані. Все, що я сказав, у неї вилітає в інше вухо. А чоловік усе дуже чітко сприймає. Депресії після партнерських пологів не буває.

Рани заживають швидше, породіллі видужують легше. Коли народжують удвох, жінка завжди вирішує годувати груддю, додає лікар.

— Присутність чоловіка — це прояв любові. Хто не кохає дружину, на сімейні пологи не піде. Їй потрібна психологічна та фізична допомога. Жінці треба рахувати перейми, правильно дихати. Коли починаються болі, все забуває. А в чоловіка голова ясна. Каже: "Ну пам'ятаєш, ми ж училися. Давай разом будемо правильно дихати". Не пускаємо на пологи тих, хто хоче просто подивитися.

Коли дитина народилася, батьку пропонують перерізати пуповину. Буває, жінці потрібен медогляд чи ушивання. Тоді маля віддають батьку для першого контакту.

Олексій Корба жодного разу не бачив, щоб чоловіки непритомніли під час пологів.

— "Передобморочное состояние" було. Чоловіки так переживають, що їм стає зле. Кажуть: "Вийду посиджу". Побуде на акушерському пункті, набереться мужності й повертається в родзал. Часом жінки бояться, що чоловіки відчуватимуть до них відразу, коли побачать пологи. Жодного разу такого не було з тими парами, які приходять до нас удруге і втретє  народжувати.

Для того, щоб узяти участь у партнерських пологах, треба пройти підготовчі курси та зробити медичне обстеження.

— Здебільшого присутні чоловіки. Мам — відсотків 20. З ними важче, бо можуть внести паніку, якщо мали власний негативний досвід. Буває, приходить сестра рідна чи двоюрідна, яка вже народжувала. Такі толково допомагають, відповідальні.

Зараз ви читаєте новину «"Жінка у стресовому стані. А чоловік усе чітко сприймає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути