понеділок, 09 грудня 2019 00:21

Засмага може спровокувати рак шкіри

Автор: ФОТО надане ”Lytvynenko Cliniс”
  Дерматологи ”Литвиненко клінік”: ”Лікар, який будь-що видаляє на шкірі, має добре володіти дерматоскопією”
Дерматологи ”Литвиненко клінік”: ”Лікар, який будь-що видаляє на шкірі, має добре володіти дерматоскопією”

Після літньої засмаги і появи нових родимок лікарі з "Литвиненко клінік" радять пройти огляд у дерматолога. Тільки фахівці можуть виявити небезпечні хвороби шкіри завчасно і надати необхідне лікування.

— Дружина помітила в мене на спині сумнівну родимку. Вона збільшилася й потемніла, — каже 40-річний Дмитро Титаренко з Полтави. — Звернулися в приватний медичний центр до дерматолога. Родимку одразу видалили радіохвилею, але гістологія показала, що це було злоякісне утворення. Направили в онкодиспансер, де мене швидко оглянув онколог і порадив поспостерігати і прийти через три місяці. Але дружина хвилювалася, і ми звернулися в дерматологічний центр "Литвиненко клінік". Після дерматоскопії з'ясувалося, що злоякісне утворення видалили не повністю. Виявили ще одне новоутворення, на яке я не звертав уваги. Дерматоонколог запропонував видалити залишки першого новоутворення хірургічним методом і прибрати друге. Операція під місцевою анестезією тривала трохи більше ніж півгодини. Після процедури гістологія підтвердила підозри лікаря. На щастя, все було зроблено правильно.

— Є декілька видів раку шкіри. Деякі з них цілком виліковні. Але, наприклад, меланому вважають одним із найтяжчих форм онкології, бо перебіг хвороби дуже швидкий, — говорить 39-річний Богдан Литвиненко, провідний дерматолог і дерматоонколог медичного закладу. — Нічого не болить, не свербить і взагалі може ніяк не турбувати. Часто хворобу виявляють випадково, коли лікар повністю оглядає пацієнта. Головна місія Центру дерматології при "Литвиненко клінік" — якомога раніше виявити доброякісні та злоякісні новоутворення шкіри, які можуть загрожувати життю пацієнта.

Коли варто звернутися до дерматолога?

— При появі нової родимки, яка швидко збільшується чи змінює колір і форму. У групі ризику — люди зі світлою шкірою та очима й любителі засмагати або відвідувати солярій. Не ризикуйте видаляти будь-які родимки у салоні краси або у не спеціалізованому закладі — наражаєтесь на серйозну небезпеку. Там немає необхідного діагностичного обладнання й обізнаних у цій сфері спеціалістів. Можна вибрати неправильний метод та не повністю видалити небезпечне утворення. Людина думає що все добре, але залишаються невидимі оку клітини, які метастазують.

Чого слід остерігатися найбільше?

— При пізньому виявленні меланома — смертельне захворювання. Як тільки вона досягає лімфатичних і кровоносних судин, злоякісні клітини розносяться по організму й метастази можуть з'явитися в будь-яких органах. При метастазуванні хіміотерапія малоефективна, а операції з видалення метастаз не приносять бажаного результату.

Якщо ж виявити меланому на ранній стадії й видалити вчасно, ніяке додаткове лікування не потрібне. Тільки регулярне спостереження у дерматоонколога, — каже Богдан Вікторович. Демонструє дерматоскоп та інші діагностичні прилади.

Як відбувається огляд у лікаря?

— Перш за все дерматолог має роздягти людину й повністю оглянути, навіть, якщо нічого додатково не турбує — розповідає Наталія Коблицька дерматолог із "Литвиненко клінік". — Наступним кроком буде дерматоскопія. Ця процедура безболісна. Під час неї лікар оглядає родимку чи проблемне місце через сучасний прилад. Діагноз підтверджується за допомогою біопсії та патогістологічного дослідження видаленої тканини.

Проблема в тому, що рак шкіри, особливо на ранній стадії, наше око не може відрізнити від здорової родимки. Тільки спеціаліст, який добре володіє дерматоскопією, може запідозрити онкологію і вчасно вилікувати. Але буває і навпаки. Коли лікар не володіє дерматоскопією, то все, що йому візуально "не подобається" — видаляється. Так іноді видаляють звичайні родимки, травмуючи людину фізично і психологічно, де це непотрібно.

Lytvynenko Cliniс — спеціалізований дерматологічний центр у Полтаві, який вирішує ­будь-які медичні й естетичні проблеми, пов'язані зі шкірою. Центр розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6д (колишня — вул. Володарського, територія Полтавської центральної районної лікарні), 4 поверх (є ліфт). Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: 69 11 69, 0(95) 199 59 00, 0(67) 199 59 00.

www.lc-derma.com.ua

Наказ МОЗ України від 21.03.2018 №520 — порядковий номер 37.

Зараз ви читаєте новину «Засмага може спровокувати рак шкіри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути