Двоє з трьох українців, хворих на діабет, не знають про свою хворобу. Симптоми з'являються за два-три роки, але більшість на них не зважають. До медиків звертаються, коли відчувають сильну спрагу — зазвичай на сьомому-восьмому році захворювання, каже головний ендокринолог України 57-річний Микола Гульчий.
Бухгалтер із Києва 65-річна Людмила Валентинівна про свій діагноз дізналася на семінарі в Дніпропетровську.
— Швидко втомлювалася, часто пливло перед очима, хотілося спати. Списувала на клімакс. На семінарі в холі всім охочим робили діагностику на цукор. Я перевірила — 18. А це три норми.
Має недугу 17 років. Возить із собою глюкометр, щоб вимірювати цукор.
— Постійно хочеться пити. У туалет бігаю по п'ять разів за ніч. Якщо три години не їм, німіють пальці на ногах. Батьки мали діабет. У старшого брата чотири роки тому виявили. Знаю багатьох, хто не лікувався з рівнем цукру 30, а потім потрапляли в лікарню з гангреною ноги.
— У Європі діабет мають 6-8 відсотків населення, в Україні 2,8, — додає Микола Гульчій. — Якщо виявити його на ранніх стадіях, до 40 відсотків хворих можна лікувати фізичними навантаженнями та дієтами.
На думку Олега Мусія, 47 років, президента Всеукраїнського лікарського товариства, на діабет частіше хворіють через уживання цукру.
— Синтезований з'явився 100 років тому. За цей час організм не адаптувався його переробляти. Випиваючи літр кока-коли — споживаєте дві склянки цукру. Якщо хочете щось підсолодити, краще візьміть мед.
Хворим на діабет можна їсти хліб із борошна грубого помелу, вівсянку, гречку. Дозволяють молоко та кисломолочні продукти.
Половина діабетиків мають надмірну вагу. Якщо худнуть, цукор у крові зазвичай нормалізується. Хворим радять менше їсти удень, не вечеряти пізно. Корисно повільно ходити щонайменше 45 хв. на добу, робити зарядку.
Коментарі
3