Ексклюзиви
понеділок, 12 лютого 2018 05:01

Запалення легень дає ускладнення на нирки

Автор: КАТЕРИНА РОМАНЧУК
  Пульмонолог Євген Симонець: ”Пнев­монію лікують в залежності від збудника. Буває вірусна або бактеріальна”
Пульмонолог Євген Симонець: ”Пнев­монію лікують в залежності від збудника. Буває вірусна або бактеріальна”

— Сильно кашляла, але з лікарнею тягнула, щоб не стояти в чергах. Думала, чаї допоможуть, а переросло все у велику проблему, — каже киянка Лілія ­Завальна, 45 років. — Спочатку був сухий кашель, а потім почала задихатися. Вдень ще нічого, а вночі захлиналася мокротою. Не витримала й пішла до лікаря. Той насварився, що довго гралася зі здоров'ям. Поставив діагноз: запалення легень, призначив антибіотики на два тижні. Якби пішла раніше, пила б їх удвічі менше.

— Запалення легенів лікують тими антибіотиками, що призначив лікар. При виборі препаратів треба враховувати результати аналізу крові та рентгена, — говорить 39-річний Євген Симонець, столичний пульмонолог і торакальний хірург. — Мінлива погода, стрибки температури сприяють захворюванню. Віруси циркулюють, а імунітет у людей ослаблений.

Пневмонія передається повітряно-крапельним шляхом. Збудниками є бактерії, грибки, аденовірус, стрептококи і стафілококи. Потрапляють у легені й розмножуються, а знижений імунітет не може побороти їх.

— Коли людина не лікується і затягує запальний процес, у неї починає боліти в грудях і під лопатками. Це болять не легені, а плевра — плівка, що огортає їх. Вона від цього товстішає. Легеням важко рухатися, людина не може глибоко вдихнути.

Після загального аналізу крові визначають — це вірусна пневмонія чи бактеріальна. Від отриманих результатів залежить лікування. При бактеріальній пневмонії хворому призначають антибіотики та відхаркувальні препарати.

— При вірусному різновиді недуги антибіотики не допомагають. Був у мене якось випадок, коли знайома радилася, як швидше вилікуватися. Лікар призначив їй антибіотики, а вона ніколи раніше не приймала їх. Діагноз поставили за симптомами, аналізи не здавала. Я здивувався, як можна говорити про запалення легень без доказів. Сказав піти в найближчу платну лабораторію, щоб обійтися без направлення. Здати аналізи, й результати продиктувати мені. Виявилося, це була не бактеріальна пневмонія, а вірусна.

Якщо є прояви бронхіту, призначають спазмолітики. При набряку трахеї та бронхів — протинабрякові. Тривалість лікування залежить від збудника, віку пацієнта і здатності організму активно боротися. Здебільшого це сім–десять днів. Кашель може тривати до шести–восьми тижнів після того, як недуга піде на спад.

— Навіть після виліковування, треба бути обережним. Пневмонія для організму є стресом, слабшає імунна система. Тому підхопити нову інфекцію набагато легше. Також варто перевірити нирки. Їх найчастіше вражає хвороба.

Зараз ви читаєте новину «Запалення легень дає ускладнення на нирки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути