Ексклюзиви
середа, 02 березня 2011 03:45

Під час операції хворий бачить свої судини

Автор: фото: Вікторія Ричко
  У міській лікарні Рівного роблять операцію на серці за допомогою ангіографа. Апарат сильно опромінює, тому хірурги одягають свинцеві нагрудники для захисту
У міській лікарні Рівного роблять операцію на серці за допомогою ангіографа. Апарат сильно опромінює, тому хірурги одягають свинцеві нагрудники для захисту

У середу 16 лютого у міській лікарні Рівного провели тисячну операцію на серці за допомогою ангіографа. Цей прилад дозволяє діагностувати серцево-судинні захворювання та оперувати без скальпеля.

Діагностика-коронографія у Рівному коштує 1500 грн. Прилад може виявити гострий інфаркт міокарда, аневризми, звуження судин або їх непрохідність — тромбоз чи атеросклероз. Іноді попутно виявляють рак.

— Діагностика дуже точна. Раніше ми оперували буквально всліпу, — каже головний лікар закладу Євген Кучерук, 61 рік. — До того ж операція майже безболісна. Пацієнт перебуває при свідомості і може бачити свої судини на моніторі. Ангіограф нам подарували колеги із польської клініки у місті Забже.

Перед входом в операційну лікарі одягають свинцеві нагрудники — для захисту від радіаційного опромінення від ангіографа.

Пацієнт Василь Абрамишин, 40 років, із райцентру Сарни лежить на операційному столі. За день до того у нього прихопило серце і він викликав швидку допомогу. У районній лікарні діагностували інфаркт і порадили їхати на ангіографію до Рівного.

Кардіологи роблять Василеві місцеве знеболення і вводять катетер через прокол у стегновій артерії. За деякий час він дійде до аорти. На моніторі видно, як пульсують судини.

— Зовсім не боляче. Коли вводили прилад, то відчув його наче комариний укус, — говорить Василь. — Перед операцією сказали зняти хрестик і годинник, щоб не заважали рентгенівським променям.

Діагностика Абрамишина триває 20 хв. За 4 год. до того пацієнту не можна було їсти і пити. Бажано також два тижні не вживати алкоголю.

Лікар-кардіолог 46-річний Ігор Кривко каже, що інфаркту у Василя немає. Натомість знайшов у нього гіпертонію. У чоловіка сильно підскочив тиск, тому йому і стало зле.

— Судини хороші, чисті, — показує пацієнту зображення на моніторі. — Але вам треба їсти більше овочів. Вживайте менше жирної їжі і спиртних напоїв.

Іноді під час коронографії хворому одразу ставлять один-три стенти. Вони розширяють судину, що звузилася і не пропускає кров. Така операція коштує 8–28 тис. грн. Найдорожчу провели кілька років тому за 100 тис. Поставили одразу п'ять стентів.

Ангіографію не роблять, якщо пацієнт має серцеву, печінкову або ниркову недостатність чи гостре інфекційне захворювання. Після хірургічного втручання на місце проколу на добу накладають давлючу пов'язку.

— Торік провели 186 коронографій, — додає Євген Кучерук. — У місті є всього два ангіографи. Один у нас, другий в обласній лікарні. На діагностику та операції до нас їдуть люди із Тернопільщини, Житомирщини та Хмельниччини.

Зараз ви читаєте новину «Під час операції хворий бачить свої судини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути