понеділок, 14 серпня 2017 07:55

Вірус Коксакі живе у воді

Автор: www.medknsltant.com
  При хворобі Коксакі з’являються висипання на губах, руках і ногах, як при вітрянці чи герпесі. Вони швидко лопаються і вкриваються кіркою. Не болять, але сверблять
При хворобі Коксакі з’являються висипання на губах, руках і ногах, як при вітрянці чи герпесі. Вони швидко лопаються і вкриваються кіркою. Не болять, але сверблять

— Приїхали з Туреччини додому і дочка злягла з високою температурою. Добре, що називається, відпочили. Вибрали відпустку за кордоном з надією, що там все чисто та перевірено, — каже 32-річна Таміла Гринюк із Рівного.

— Ноги й долоні в Анютки обсипало пухир­цями, які дільничний педіатр назвав вітрянкою. Я не повірила і проконсультувалася ще в одного. Той діагностував вірус Коксакі, але не призначив ніякого лікування. Його немає. Просто збивати температуру і випоювати. За тиждень шкіра була чиста без висипань, температура впала. Про вірус у Туреччині мовчать, щоб не зірвати курортний сезон.

— Вірус Коксакі треба розглядати не як окреме захворювання, а як одну з ентеровірусних інфекцій. Їх є кілька, а Коксакі дає найвираженіші прояви у вигляді висипань, — каже Ольга Голубовська, 52 роки, столичний інфекціоніст. — За останні п'ять-сім років збільшується кількість людей, які занедужали на цей вірус. Пік припадає на літній сезон. Офіційна статистика випадків захворювання далека від реальності. Їх значно більше.

Заразитися вірусом можна, купаючись у водоймах, куди потрапляють стічні води. Також передається повітряно-крапельним шляхом і через дотик. Він стійкий до дії багатьох дезінфікуючих речовин, тому дуже заразний. Це небезпечний вірус. Серед його ускладнень може бути вірусний менінгіт, енцефаліт, параліч, перикардит, міокардит, спастичний параліч, кон'юнктивіт і діабет.

— Раніше ентеровірусна інфекція вважалася переважно дитячою хворобою, зараз на неї хворіють і дорослі. Їх навіть більше. Я б сказала, сімейні спалахи, — каже Ольга Голубовська.

Від зараження до появи перших симптомів захворювання минає два-три дні.

— Сьогодні вранці я оглядала сім'ю, яка підхопила вірус, не виїжджаючи з України. Спочатку захворіла молодша дитина, далі — старша і батьки. Ситуація в Туреччині стала резонансною завдяки поширенню інформації через інтернет.

Хвороба починається з високої температури.

Наступного дня з'являються висипання на губах, руках і ногах, як при вітрянці чи герпесі. Вони швидко лопаються і вкриваються кіркою. Не болять, але сверблять.

— Найбільш вразливі — діти до 10 років. У них піднімається температура до 40 градусів, — каже 56-річна Алла Волоха, столичний імунолог. — Температуру слід контролювати. Щоб не піднімалася вище 39 градусів, треба давати жарознижувальне. Противірусних ліків проти Коксакі не існує. Наше з вами завдання не заважати організму боротися з інфекцією і виробляти самому захист.

Висипання потрібно оброб­ляти розчином антисептика, але без анілінових барвників, як у фукорцині. У ньому є дуже токсична речовина — фенол, який вражає кістковий мозок.

— Марно лікувати Коксакі антибіотиками. Вони на вірус не діють. Недуга минає за тиждень.

Хворому треба забезпечити постільний режим і уникати фізичних навантажень. Пити багато, щоб не було зневоднення. При діареї — замінити їх розчинами для регідратації, які продаються в аптеках.

— Щоб захиститися від вірусу, треба потроїти звичні правила гігієни. Мити руки частіше. Навіть просто після відвідин публічних місць. Чим більше людей, тим більше збудників. Пити безпечну воду, а не з-під крана. Не плавати в басейні. Там на поверхні збираються багато збудників вірусу, — каже Ольга Голубовська.

Туристи привозять із Карпат шкірні хвороби

— Крім вірусу Коксакі відпочивальники з країн із тропічним кліматом можуть привезти кишкові інфекції, наприклад гепатит А та Е. От тільки вони проявляться у жовтні. Мають довший інкубаційний період, 45 днів. Головне, щоб хворий згадав і розповів лікарю, де він заразився. Я вже навіть не кажу про малярію, — каже Ольга Голубовська, столичний інфекціоніст. — З кожним роком кількість завезених хвороб збільшується. Люди більше подорожують, і в нас клімат змінюється.

Коли лікар запідозрює якусь завезену хворобу, а в Україні немає потрібної лабораторії, щоб це перевірити, аналізи надсилають у Німеччину.

— З українських курортів люди привозять отруєння, бактеріальні інфекції чи вірус гепатиту. Із Закарпаття часто привозять захворювання шкіри після купання в чанах з мінеральною водою. У них вода не змінюється, чани не дезинфікують.

Зараз ви читаєте новину «Вірус Коксакі живе у воді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути