пʼятниця, 07 вересня 2012 11:23

Виразки на ногах виникають від роботи стоячи

Автор: фото надане Клінікою судинної патології
  Порушення кровообігу та застій лімфи лікують методом пневмопресингу. На пацієнта одягають манжети, які стискають тіло протягом години
Порушення кровообігу та застій лімфи лікують методом пневмопресингу. На пацієнта одягають манжети, які стискають тіло протягом години

Кіровоградка 56-річна Вікторія Рябоконь не може вилікувати трофічну виразку. 25 років хворіє на тромбофлебіт.

— Спершу на правій нозі довго була трофічна виразка. Зажила, а за три роки відкрилася зліва — із двох сторін гомілки, 5 на 10 сантиметрів. Не заживала 11 років. Зараз прикладаю бинтики з розчином марганцівки, але не допомагають.

Трофічні виразки неможливо вилікувати примочками, каже судинний хірург із 25-річним досвідом Сергій Лірник, 55 років.

— Виразки — це наслідок іншої хвороби. З'являються в різних ділянках тіла. У діабетиків — на стопі. У хворих на венозну недостатність — на гомілці. Виникають через нестачу кисню і поживних речовин.

Спочатку шкіра стає сухою, на ній з'являються синьо-фіолетові плями. Постійно болить в одній точці, важко заснути. Згодом виникає невелика рана, яка поступово збільшується. Край грубішає, рана покривається нальотом і кровоточить.

Найчастіше трофічні виразки спричинені варикозом і тромбофлебітом. Їх мають люди, які багато стоять або сидять. Хворим не можна працювати на висоті — стюардами, машиністами кранів. Їм варто постійно носити компресійний трикотаж або еластичні бинти.

— Особливо ризикують перукарі, хірурги, стоматологи, продавці. Вони годинами на ногах. Колись мав багато пацієнтів із почесної варти біля мавзолею. Туди брали лише стовідсотково здорових. Там вони ходили стройовим кроком. Сильно відбивали ступнями на плацу, щоб був звук. А потім стояли нерухомо кілька годин. Виходили інвалідами з чорними ногами і тромбами.

Якщо порушується відтік лімфи, виникає слонова хвороба. Ноги або руки набрякають, стають, як стовпи.

— Недуга поширена в Африці. Там її викликають черв'яки, які живуть у лімфі й переносять інфекцію. В українок починається після операцій. Коли оперують рак грудей і видаляють лімфовузли, у більшості пацієнток сильно набрякають руки. Стають інвалідами. Ноги пухнуть після операцій на рак прямої кишки, жіночих органів. Тоді також видаляють лімфовузли, щоб не було метастазів.

Трофічні виразки з'являються також через хвороби крові, нирок, зниження імунітету. Недугу спричиняють фурункульоз, гнійна екзема, туберкульоз, сифіліс. Виразки бувають і від опромінення, ураження кислотою та їдкими речовинами.

Лікувати треба не лише хворобу, а весь організм. Мета — відновити кровообіг на ураженій ділянці шкіри.

— Тоді рана очищується, і шкіра починає відновлюватися сама. Є виразки, які лікуються за тиждень. Інші — місяцями.

На різних етапах лікування різне. Це ліки, масажі, вправи, гелі та мазі, які поліпшують кровообіг. Судини відновлюють операцією.

Зараз ви читаєте новину «Виразки на ногах виникають від роботи стоячи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути