вівторок, 18 вересня 2012 07:45

Виноград зі шкіркою бродить у шлунку

— Третій день діарея, слабкість, голова крутиться. П'ю таблетки лоперамід, вони завжди допомагали, а це ніякого ефекту, — каже 30-річна Наталія на прийомі в лікаря-інфекціоніста в райцентрі Кам'янка. — Нічого м'ясного, риби не їла, а отруїлася, відчуваю, сильно.

Розповідає, що ввечері з'їла смаженої картоплі з салатом зі свіжих огірків, запила молоком. Усю ніч не спала.

— Відчуття такі, наче в животі шампанське заграло. Молоко свіжесеньке мати із села привезла. Чоловік і донька не пили, то їм нічого. Невже це щось із молоком?

Лікар 33-річна Оксана Приблуда розповідає, що крім дизентерії, сальмонельозу чи інших інфекційних недуг, досить часто причиною діареї стає несумісність продуктів.

— Уранці привезли чоловіка із сильним розладом шлунка, високою температурою. Напередодні ввечері наївся оселедців, а як дивився футбол, то з пиріжками випив літр молока. Бідкається, не знав, куди дітися. Думав, що розірве живота. До ранку почав страждати через зневоднення. Від бурхливого процесу в шлунку піднялася температура.

Розлади спричиняють продукти, які організм не може одночасно перетравити.

— Утворюються речовини, що вступають між собою в реакцію. Часто для перетравлення різної їжі бракує якогось елемента. Тоді починається бродіння, — говорить Тетяна Дриженко, терапевт із Черкас.

Молоко несумісне з оселедцем чи огірком.

— Інколи причиною проблем у шлунку стає виноград зі шкіркою,  — додає Оксана Приблуда. — Оболонка фруктів, кісточки важко перетравлюються, до того ж солодка їжа провокує бродіння. Не раджу їсти солодке з квашеними помідорами чи огірками.

Коли людина отруїлася і має діарею, її обстежують на інфекції. Якщо причина в несумісності харчів, хворому промивають шлунок. Ставлять крапельницю, щоб відновити у крові речовини, втрачені через пронос.

Зараз ви читаєте новину «Виноград зі шкіркою бродить у шлунку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути