вівторок, 19 лютого 2013 00:30

Вікторія Васьковська вимащує кілограм крему на місяць

Автор: фото: Юрій Левицкий
  7-річна Вікторія Васьковська з Житомирщини має важку форму псоріазу. У неї злущується шкіра на всьому тілі
7-річна Вікторія Васьковська з Житомирщини має важку форму псоріазу. У неї злущується шкіра на всьому тілі

7-річна Вікторія Васьковська із міста Коростень на Житомирщині має важку форму псоріазу. Шкіра на її тілі лущиться і сходить, залишаються рани, які довго не гояться.

У вересні дівчина пішла до школи. Прокидається на 2 год. раніше за однокласників.

— Уранці приймає ванну, мастимо її кремом і тільки тоді може вийти надвір, — говорить батько дівчинки 36-річний Олександр Васьковський. — У серпні пройшли курс лікування у французькому місті Авене. Там лікували термальною водою, підібрали спеціальний крем. До того донька не могла виходити з дому.

Васьковські живуть у трикімнатній квартирі За дитиною допомагає доглядати 75-річна бабуся дівчинки.

— Дружина після родів майже нічого не бачить, а я не маю пальців. До того ж донька дорослішає, а мастити кремом треба все тіло, — каже чоловік. — На місяць використовуємо кілограмову упаковку, замовляємо у Франції за 3 тисячі гривень.

Дитина почала хворіти в 6 місяців після щеплення від гепатиту.

— З'явилося якесь почервоніння між ніжками і на шиї. Коли через місяць треба було робити повторне щеплення, то врачі сказали, що це від памперса чи щось не те з'їла. Коли зробили ще одну прививку і висипка поширилася на все тіло, звернулися в кожвендиспансер у Коростені, — каже матір 31-річна Світлана Гвоздик.

Двомісячний курс лікування гормональними мазями не допоміг.

— Тоді поїхали в інститут псоріазу в Києві, — продовжує батько. — Лікарі в один голос казали, що в малої псоріаз. Нас оглянула професор Калюжна. Вона підтвердила цей діагноз. Але лікування майже не помогло. Вирішили самі шукати інших лікарів, так попали в Феофанію. Професорка Дерев'янко діагноз псоріаз поставила під сумнів. Сказала, що це рідкісна хвороба іхтіоз.

Вікторії призначили лікування антибіотиками.

— Мала стала сліпнути. Тижнями нічого не їла, схудла. Лікарі лиш махали руками й казали, що нічого страшного. Забрав звідти доньку і домовився в клініці "Євролаб" про повторне обстеження. Врачі взяли проби і відправили в Германію. Там діагноз іхтіоз не підтвердили. Але й псоріаз поставили під питання.

Дівчинка постійно на дієті, їсть лише каші без масла й молока.

— Через відсутність вітамінів у неї погіршується зір, але від них шкіра зразу стає твердою, як барабан, лопається і кровоточить, — каже батько. — Віка добре вчиться, але не ходить у шкільну столову, харчі бере з дому. Знає, що не можна цукерок, соків, чаїв. Після школи приходить, приймає ванну і знов маститься кремом.

Батьки Вікторії планують знову поїхати на лікування у Францію. Місячний курс там обійдеться в 10 тис. євро. Закордонні лікарі більше схиляються до того, що у дівчинки складна форма псоріазу.

Часто вчиняють суїциди

Псоріаз — це спадкове захворювання, — пояснює столичний професор дерматології Олександр Літус, 49 років. — За нього шкіра ділиться вдесятеро швидше, ніж зазвичай. Псоріаз не передається через контакти, воду чи засоби особистої гігієни. Небезпечний тим, що може вражати і суглоби. Люди з цією недугою часто вчиняють суїциди.

При нескладних формах застосовують мазі чи креми. При важчих — системне лікування гормонами і ультрафіолетове випромінювання.

 

Зараз ви читаєте новину «Вікторія Васьковська вимащує кілограм крему на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути