Ексклюзиви
пʼятниця, 16 вересня 2011 00:00

Від вірусного гепатиту ковтають живих рибок

Автор: фото з сайта www.forumimage.ru
  Самицю рибки гупі дехто використовує для лікування гепатиту. Медики до такого самолікування ставляться скептично
Самицю рибки гупі дехто використовує для лікування гепатиту. Медики до такого самолікування ставляться скептично

Лікарі зі Всесвітньої організації охорони здоров'я порахували, що кожна третя людина має вірусний гепатит. Щороку від нього вмирають 1 млн людей. В Україні хворих може бути 16 млн. Найстрашніші віруси B та C потрапляють в організм через кров.

— Найчастіше під час маніпуляцій у лікарнях і поліклініках, — говорить столичний гепатолог Вадим Уваров, 40 років. — Часто заражаються гепатитом у кабінеті гінеколога, стоматолога, під час манікюру і татуювання. У перукарні стерилізація інструментів не завжди знезаражує гепатит. Може залишитися найменша часточка крові з вірусом. Рідко можна заразитися статевим шляхом.

Вірус гине при кип'ятінні за 2 хв. За кімнатної температури живе в краплі крові тиждень.

— Встановити, як заразився, неможливо. До прояву хвороби минає щонайменше місяць. Людина худне, відчуває слабкість, болі справа під ребрами, тяжкість. З'являються висипи на шкірі, підвищується температура. Стан супроводжується ще й жовтяницею. Коли проявиться недуга, залежить від імунітету. Можна 15 років нічого не відчувати, маючи вірус С у крові. Гепатит В протікає швидше. За півроку розвивається печінкова недостатність, людина згасає.

Недугу ускладнює нераціональне харчування: шашлик через день чи горілка щодня. Гепатит посилює тривале вживання медикаментів чи постійний контакт із хімікатами. Інколи недуга проявляється вже на стадії цирозу. Тоді в животі накопичується рідина.

Харків'янин Олександр, 30 років, потрапив із харчовим отруєнням у лікарню. В аналізах крові виявили гепатит С. Чоловікові призначили дороге лікування. Препарати коштують від 160 тис. грн на рік. Таких грошей у пацієнта не було.

— Коли і як заразився, не знаю. Після виписки із лікарні почав лікуватися нетрадиційно, — каже Олександр. — Чистив біополе. Також дотримувався строгої дієти. Через знайомих узнав, що від гепатиту треба ковтнути живими двох самиць рибок гупі.  Як саме риби діють в організмі, незрозуміло. Але через два місяці аналізи крові показали, що гепатиту С у мене більше немає.

Гепатолог Вадим Уваров про такий спосіб не чув.

— У народі вважають, що хвору печінку можна лікувати керосином. П'ють по стакану в день. Через місяць умирають від токсичного цирозу, — застерігає від самолікування.

Гепатити лікують інтерферонами, хіміотерапією. Згодом печінка відновлюється.

— Препарати підбирають індивідуально. Достатньо лікуватися півроку-рік. На ранніх стадіях гепатит можна вилікувати повністю. Але пацієнти з ураженою печінкою інтерферони не переносять. Їм призначаємо гепатопротектори, вітаміни.

Зараз ви читаєте новину «Від вірусного гепатиту ковтають живих рибок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути