Ексклюзиви
понеділок, 28 травня 2018 00:55

Від укусу оси виникає головний біль

Автор: WWW.RELAXIC.NET
  Пасічники одягають захисні капелюхи, бо чим ближчий до голови укус комахи, тим небезпечніший
Пасічники одягають захисні капелюхи, бо чим ближчий до голови укус комахи, тим небезпечніший

— Що вкусила оса, зрозуміла не одразу. Думала, порізала губу об край банки з колою. А то туди комаха пробралася на солодкий запах. Від болю ледь не знепритомніла. Почав язик опухати і стало важко дихати, — розповідає киянка Марина Хохлова, 35 років. — Добре, що чоловік був удома й відвіз мене в травм­пункт. Пояснила йому на пальцях, бо язиком не могла поворухнути. Лікарі вкололи знеболювальні та протиалергійні препарати. До вечора біль минув, язик спух, але ще був трохи "дерев'яний".

— Що ближчий до голови укус комахи, то він небезпечніший. Тому й пасічники одягають на голови захисні капелюхи, — каже 57-річний Ігор Небогаткін з Інституту зоології, експерт Центру громадського здоров'я.

— Коли кусає комаха, часто не знають, що робити. Натирають місце оцтом або часником і чекають, щоб полегшало. Але ніякі компреси чи натирання не допоможуть, бо ж не впливають на імунітет. Припухлість — природна реакція імунної системи на отруту.

У разі укусу в руку потрібно зняти каблучки, браслети та годинник. Вони заважатимуть відтоку крові за появи припухлості. Вийняти пінцетом жало і одразу приклеїти пластир. Він закриє рану й організм буде захищений від бактерій або вірусів.

— Немає сенсу дезінфікувати рану. Укус бджіл та ос — глибокий, і дістатися до нього не вдасться. Також не можна накладати пов'язку. Вона посилить припухлість.

Від укусу виникає головний біль. Щоб зняти його, необхідно прийняти антиалергійні препарати. Дозування потрібно визначити за інструкцією.

— Якщо крім припухлості, з'явився й озноб, треба ­одразу звертатись у лікарню. Це ознаки анафілактичного шоку. Він може бути смертельний.

1,8 тисячі видів мошок існують на земній кулі. Винятком є Антарктида, де їм не підходять погодні умови.

Гнус та мошка нападають роєм

— Мошки та гнус, хоч і дрібні комахи, та шкоди завдають чимало. Нападають роєм. Особливо небезпечні укуси очей, носа і вух, куди вони легко пролазять. Якщо нічого не робити, людина може осліпнути, — каже столичний терапевт Марина Шинкар, 38 років.

Ці комахи скупчуються на верхівках високої трави поблизу річок і боліт. Найбільше люблять теплі літні ранки, вдень не літають. Слина мошки є токсичною, при укусі викликає почервоніння і опухання. Може спровокувати гнійне запалення.

— Мошка кусає не так, як комар. Вона відщипує малий шматок шкіри і слиною змащує краї рани.

Місця укусів варто промити чистою водою і прикласти щось холодне. Обробити їх антисептиком на основі спирту чи розчином нашатирного спирту. Якщо в польових умовах їх немає, підійдуть подрібнене листя меліси, м'яти, деревію чи подорожника.

Зараз ви читаєте новину «Від укусу оси виникає головний біль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути