Ексклюзиви
четвер, 04 березня 2010 19:43

Від ампутації ніг Івана Солодкого врятував новий метод лікування

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Іван Солодкий із села Ординці Вінницької області лежить в одномісній кімнаті у столичному  Інституті клінічної терапії. Йому першому в Україні зробили операцію на нозі за допомогою стовбурових клітин. Провідати прийшла його онука Валентина Вовк
Іван Солодкий із села Ординці Вінницької області лежить в одномісній кімнаті у столичному Інституті клінічної терапії. Йому першому в Україні зробили операцію на нозі за допомогою стовбурових клітин. Провідати прийшла його онука Валентина Вовк

"Ти капуста, ти розсада, ти дівчина молода", — співає 70-річний Іван Солодкий із села Ординці Погребищенського району Вінниччини. Рік тому йому загрожувала ампутація обох ніг. В обласній лікарні поставили діагноз — хронічна ішемія нижніх кінцівок. Через закупорку судин до ніг не надходила кров.

Операцію по заміні судин робити було запізно. Тому Іван Панасович погодився взяти участь у клінічних дослідженнях за новим методом лікування стовбуровими клітинами. Операція і дослідження були безкоштовні.

Іван Солодкий лежить в одномісній кімнаті з телевізором у столичному Інституті клітинної терапії.

— Більш як 50 метрів пройти не міг, — розказує. — Рачки ходив. Нога почорніла. Хотіли різати. Діватися не було куди, то я рішився — що Бог дасть.

Показує сліди від надрізів на правій нозі, розміром 3 см.

— Центральну судину пробили і вводили ліки. Боляче не було. Але довго вводили, повільно. Десь 30–40 хвилин під місцевим наркозом.

Виписали Івана Панасовича за два тижні. Через місяць він зміг пройти 150 м, через півроку — 350 м, за рік — 600 м.

— Цієї весни збираюся картоплю садити. Два відра можу взяти й нести. Жінка рада, що я одужав. Цілує. Їй же важко одній. У нас п"ятеро поросят, 40 качок.

Чи правда, що після введення стовбурових клітин у чоловіків підвищується потенція? — запитуємо.

— Ну, хотілося чуть-чуть, — усміхається Іван Панасович.

До столиці його привезла онука.

— Дідусь прочитав у газеті про лікування стовбуровими клітинами і попросився в Київ, — каже 31-річна Валентина Вовк. — Ми переживали, але бачити, як він в"яне на очах не могли. А зараз наша сім"я відродилася.

Більш як 50 метрів пройти не міг. А цієї весни збираюся картоплю садити

— Хронічна ішемія — це недостатнє кровопостачання кінцівок. У судинах утворюються "бляшки", які заважають крові рухатися, — пояснює Руслан Салютин, 35 років, старший науковий працівник Національного інституту хірургії і трансплантології ім. Шалімова. — Це був перший хворий, якому відновили кровотік по додаткових судинах. Через надрізи на гомілці ввели 2–3 мілілітри стовбурових клітин. Вони зміцнили периферичні судини і сприяли появі нових. Стовбурова клітина почала ділитися й утворювати нові судини. Крім того, ці клітини мають великий стимулюючий потенціал — сприяють розвитку "сплячих", допоміжних судин. Зараз ми вдосконалили методику і вводимо ліки без надрізу, за допомогою ін"єкцій. Іванові Солодкому більше не загрожує ампутація. Він може займатися будь-якою фізичною роботою. Призначаємо лише підтримуюче лікування для судин.

Для досліджень стовбурові клітини отримують із крові, взятої з пупка. До пологів у жінки запитують дозволу забрати кров із пуповини дитини. Вона зберігається при температурі -196°С у кріобанку.

Щороку в Україні реєструють 1,5–2 тис. хворих з ураженнями судин ніг.

Після 40 років у людей розвивається атеросклероз судин, який стає причиною ішемії. До кінцівок не поступає кров, і тканини відмирають. Через ускладнення змушені робити ампутацію. 2007 року, приміром, лише в Києві зробили понад 500 таких операцій, — говорить Руслан Салютин.

Симптомами ішемічної хвороби є біль у ногах, сухість і блідість шкіри, ламкість нігтів.

Новий метод лікування ще проходить клінічні дослідження. Через чотири роки його можна буде застосовувати в лікарській практиці.

У світі є лише дві клініки: у США та Іспанії, крім України, де ішемічну хворобу нижніх кінцівок лікують за допомогою клітинної терапії. Учені сподіваються, що з часом стовбуровими клітинами зможуть лікувати цукровий діабет, хвороби підшлункової залози, цироз печінки, безпліддя.

Зараз ви читаєте новину «Від ампутації ніг Івана Солодкого врятував новий метод лікування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути