Ексклюзиви
понеділок, 26 серпня 2013 05:00

Вибиті зуби приживаються до 40 років

— Перекривав шифер на сараї, — розповідає вінничанин Антон Мельник, 26 років. — Ніколи цього не робив, але дядько із села попросив помогти. Закрутилося в голові. Летів униз і зачіпався за гілки груші. Упав на клумбу. Нічого не зламав, але крові було — повний рот.

Нижній зуб із лівого боку почав хитатися, і Антон його витягнув. Сусіди машиною доправили до стоматології.

— Пішов із зубом у руках. Зробили рентген і сказали, що вивих зуба. Може прижитися, якщо пройшло не більше півгодини. Лікар промив зуб, поставив його на місце і наклав шини. Звелів місяць не кусати з цього боку. Минув рік, зуб тримається.

Вивих буває не лише через удар. Можна вкусити щось тверде — кістку чи горіхову шкарлупу. Зуб може хитатися, боліти від постукування. Хірург вправляє його і накладає шину — кріпить до сусідніх. Якщо зуб не тримається і випадає, роблять операцію.

— Виймаємо його, видаляємо нерви, пломбуємо канали та ставимо на місце , — пояснює столичний стоматолог-ортопед Наталія Воротченко, 46 років. — Частіше з вивихами зубів приходять чоловіки. 32-річний пацієнт займався спортом і дістав удар у щелепу. Зуб трохи тримався за ясна. Ходив туди-сюди, чвакав. Зробили дірочку, все промили і запломбували. Повернули в лунку, закріпили. Зуб прижився чудово, але потьмянів, бо просяк кров'ю. У людей до 40 зуби приживаються добре.

Вправлений може протриматися п'ять-шість років. Після того доведеться ставити коронку або імплантат.

Зараз ви читаєте новину «Вибиті зуби приживаються до 40 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути