понеділок, 19 березня 2012 07:00

Вагітні страждають на запалення ясен

Автор: фото: Софія ТКАЧУК
  Львівський стоматолог Андрій Буцко оглядає зуби Наталії Сейко. Через біль не могла спати три ночі. Боялася лікувати зуби, бо вагітна
Львівський стоматолог Андрій Буцко оглядає зуби Наталії Сейко. Через біль не могла спати три ночі. Боялася лікувати зуби, бо вагітна

— Три дні мучилася із зубом, уночі спати не могла. До лікаря зразу не йшла, бо вагітна. Чула, не можна знеболювальних уколів, — каже 24-річна Наталя Сейко з райцентру Сокаль на Львівщині. Вона на шостому місяці вагітності.

Лікар 43-річний Андрій Буцко вмикає лампу. Оглядає ротову порожнину.

— Треба вбивати нерв, пломбувати канал, — каже. — Прийшли б раніше, може, залишили би зуб живим. Не треба боятися анестетиків. Зараз використовують препарати, які майже не містять судинозвужувальних речовин, не проникають через плаценту. Ультракаїн ДС майже не має побічних ефектів чи протипоказань. Швидко виводиться з організму. При знеболенні зуба вагітним дозволене дозування до семи капсул. У більшості випадках вистачає однієї.

Протягом вагітності радить обстежувати зуби чотири рази. Пломбувати найкраще у другому триместрі — із четвертого по шостий місяць.

— Організм вагітних працює за двох, тому часто порушується кальцієвий обмін. Навіть маленька дірка в зубі може стати причиною пульпіту. Хворі зуби є осередком постійної інфекції для організму не лише матері, а й плода. Жінки з поганими зубами часто є носіями стафілокока. Можуть передати його дитині. Приведіть до стоматолога чоловіка. Якщо має хворі зуби — при поцілунку передасть набір мікробів.

Через змінений гормональний фон вагітні також часто страждають на гінгівіт — запалення ясен.

— Раджу вагітним хоча б тричі зробити професійну чистку зубів у стоматологічному кабінеті. Вона безболісна, зміцнює емаль. Вагітним можна робити рентген. А от знімати зубний камінь ультразвуком не варто. Так само не ставте протезів та імплантатів. Під час вагітності можливі зміни в кістці, тому імплантат може не прижитися.

Для зміцнення зубів радить їсти більше сиру, кефіру, кураги, лосося, сардин. Щодня слід випивати щонайменше 0,5 л кип'яченого молока.

Зараз ви читаєте новину «Вагітні страждають на запалення ясен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути