четвер, 04 грудня 2008 17:58

У соляній камері знімають астму

Автор: фото: Тетяна ГРИЦИЩУК
  Пацієнтка відвідує сеанси лікування сіллю у соляній камері готельно-ресторанного комплексу ”Карпатія” в селі Шаян Хустського району Закарпатської області. Тут лікують хвороби дихальних шляхів
Пацієнтка відвідує сеанси лікування сіллю у соляній камері готельно-ресторанного комплексу ”Карпатія” в селі Шаян Хустського району Закарпатської області. Тут лікують хвороби дихальних шляхів

У готельно-ресторанному комплексі "Карпатія" в селі Шаян Хустського району на Закарпатті збудували штучну соляну камеру для пацієнтів, які мають хворі дихальні шляхи. Комплекс отримав статус санаторію. "Карпатія"може прийняти сотню відпочивальників одночасно. За п"ять років тут побувало 5000 осіб.

— До справи запросили найкращих спеціалістів, — розповідає директор товариства "Шаян" Андрій Сугай, 47 років. — Камери мають такі ж цілющі властивості, як і у відомому Солотвинському солеруднику на Тячівщині. Ми штучно створюємо ту концентрацію солі, яка дає можливість лікувати астму.

Соляна камера розрахована на дев"ять місць.

Через вентиляторну систему подають сольове опилення. За 10 хв. до початку процедури воно осідає. Повітря іонізується дрібними частинками солі.

Перед входом до камери треба одягнути одноразову накидку, шапочку і тапочки. У приміщенні грає заспокійлива інструментальна музика.

Пацієнти відвідують 15–20 процедур. Процедура триває від 15 хв. до 1 год. Щодня додається 15 хв.

Щодня додається 15 хвилин

— Спелеотерапію "Карпатія" започаткувала, бо кількість хворих із проблемами дихальних шляхів збільшилася, — каже головний лікар санаторію Оксана Фурман, 48 років.

На курорті Шаян лікують водами із 1876 року. У "Карпатії" хворим пропонують води "Шаянська-4" і "Шаянська-242". Вони ефективні при хворобах шлунковокишкового тракту, жовчовивідних шляхів, порушеннях обміну речовин, алергіях. За складом близькі до вод "Есентуки" та "Боржомі".

За допомогою безконтактної картки відпочивальник отримує воду типу, дозування і температури, які йому призначив лікар. Система дає змогу уникнути контакту із повітрям і нагрівання. Вода не окислюється і зберігає цілющі властивості. Електронних бюветів в Україні п"ять.

— На смак вода зовсім не така, як у пляшках, — зауважує біля бювету світловолоса жінка на вигляд років 35-ти. Вона п"є воду із чашки для мінеральних вод.

Доба проживання для відвідувачів "Карпатії" коштує 300 грн. У вартість входить оздоровлення, лікування, ресторанне харчування, екскурсії Закарпаттям.

Зараз ви читаєте новину «У соляній камері знімають астму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути