— Баня — це святе, — каже 60-річний Михайло Хобич із Рівного. — Заради цієї насолоди навіть курю менше. Помітив, що тоді серце не тисне в парній. Тільки часто мучуся з болем у животі.
— Не можна бігати в баню наскоком, — говорить столичний дієтолог Борис Скачко, 56 років. — Треба готувати організм днів зо три. Змінити харчування, щоб їжа добре перетравлювалася. Інакше гнитиме в кишківнику, токсини потраплять у кров.
Слід відмовитися від куріння. За високих температур розширюються судини дихальних шляхів. При вдиханні диму в парильні смоли ще більше шкодять.
У лазні не можна пити алкоголь і багато води.
— Вода з їжею потрапляє в кров, потім через сполучну тканину — в клітини. Відбувається обмін речовин, а тоді вже вона виходить з організму. А через високу температуру в лазні, вода не затримується у шлунку, а одразу виходить через шкіру. Для серця це велике навантаження.
У бані треба носити гумові тапки. Не ходити босоніж ні по кахлю, ні по дерев'яних трапах. Можна підхопити кишкову паличку, золотистий стафілокок і дріжджові гриби. Після бані прийміть душ, намочіть мочалку кількома краплями ефірної олії чайного дерева. Вона захистить від приживання бактерій на тілі.
— Масаж у лазні має робити лише людина з професійною підготовкою, — додає Скачко. — Банщик має вміти переміщати кров, враховуючи стан людини. Щоб не зашкодити. В одного банщика за п'ять років помирає одна людина, а 10 отримують серцеву недостатність та інфаркти, за статистикою.
Коментарі