понеділок, 20 серпня 2012 00:30

Розумову відсталість вилікували у 70 років

Автор: фото з сайта www.prodetey.ru
  Лікарі радять стежити за поведінкою дітей змалку. Через вади розвитку мозку ті не можуть здобути знань у школі, втрачають інтерес до навчання
Лікарі радять стежити за поведінкою дітей змалку. Через вади розвитку мозку ті не можуть здобути знань у школі, втрачають інтерес до навчання

До 21-річної пацієнтки Яни Кияшко з Чернігівської області лікарі столичної клініки кілька днів звертаються на "Ви" та на ім'я й по батькові. Це входить у її програму лікування. Медики зауважили, що пацієнтка, яка не бачить, не говорить і не ходить, не вважає себе інвалідом. Вона на слух вивчила програму середньої школи.

— Вчителька раз на тиждень приходила й розказувала матеріал. Потім читала тести. На правильний варіант відповіді Яна кліпала, — розповідає мати Ольга Кияшко, 45 років. — Вона чує, я їй читаю книжки. Називаю літеру алфавіту, і якщо вона є у слові, що Яна хоче сказати, кліпає.

Яна була здоровою до 3,5 року. Потім втратила зір. У 5 років перестала ходити, а в 6 не говорила. Дитину скрутило у позу ембріона. Лікарі поставили діагноз енцефаліт — запалення мозку.

10 років тому столичний невролог 48-річна Уляна Лущик взялася лікувати Яну Кияшко.

— Вдалося її розрівняти. Зараз знов почали курс, і за два тижні вона змогла розтиснути кулаки, сказала чітке "а", — розповідає. — Будуємо програму лікування не на співчутті, а на реабілітації. Потрібно максимально адаптувати її до соціуму, побуту.

Уляна Лущик згадує 70-річну пацієнтку, яка після переїзду з Росії втратила коло спілкування. Нових друзів не знайшла, і почалася депресія. Забувала вимикати газ, тому родичі заборонили їй підходити до плити. За два роки вона забула, як варити суп. А згодом не могла назвати своє ім'я, виконати простих дій. Не знала, що робити, коли просили розстелити простирадло.

— Після лікування порушень у судинах мозку жінка пішла в перукарню. Взялася прасувати. Після трьох курсів лікування повернулася до звичного життя. Живе разом з чоловіком, тримає господарство, виконує усю хатню роботу. Тому починати лікування ніколи не пізно. Але що раніше родичі привозять хворого, то швидше ми можемо йому допомогти.

Радить уважно стежити за поведінкою дітей, щоб не пропустити вади розвитку мозку. Зважати варто на агресивність чи замкнутість, затримку мовлення чи погану вимову.

— У кращому випадку дитину ведуть до логопеда. Вона починає розмовляти, але мозок достатньо не розвивається. У школі малеча не може набути знань, втрачає інтерес до навчання, згодом потрапляє в асоціальну групу.

За результат реабілітації відповідає команда лікарів

Уляна Лущик, автор інноваційних методик однойменної клініки, рекомендує лікувати неврологічні розлади незалежно від діагнозу та стану хворого.

Інвалідність і пенсія не врятують. Інвалід страждає сам та втомлює всю родину. Родичі крутяться навколо нього, стають співзалежні. Проте, якщо хворого не лікувати, то краще йому не стане. Посилиться його агресія та навантаження на близьких, — каже Уляна Лущик. — До нас приходять пацієнти, яких оглядали й лікували багато різнопрофільних лікарів. Мають сто діагностик, висновків й стільки ж болячок. І ніхто не несе відповідальності за хворого. У нашій клініці комплексне командне лікування. Ми лікуємо не недугу, а хворого. Беремо його на довготривалу реабілітацію і відповідаємо за результат. Вилікувати за місяць хворобу, яка тривала 10 років, неможливо. Але є можливість покращити його стан суттєво.

Лікарі різних профілів обстежують на сучасній апаратурі, а потім разом вивчають стан хворого, вибудовують стратегію і тактику лікування. Застосовують медикаменти, психотерапію.

Клініка Уляни Лущик — клініка здорових судин.

УЗД судин, лікування вегето-судинної дистонії, синдрому хронічної втоми, аутизму, епілепсії, ДЦП, розсіяного склерозу, інсультів та інших психоневрологічних і серцево-судинних захворювань.

Тел.: 0(44) 467 63 89, 0(95) 068 30 74.

www.inno-health.com.ua.

 

Зараз ви читаєте новину «Розумову відсталість вилікували у 70 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути