понеділок, 14 травня 2012 07:45

У хворих яснах зуби чутливі до холодного

Автор: фото: Павло ПАЛАМАРЧУК
  Лікар львівської стоматологічної клініки показує ербієвий лазер, з допомогою якого можна безболісно лікувати карієс, підготувати ротову порожнину до реставрації зубів
Лікар львівської стоматологічної клініки показує ербієвий лазер, з допомогою якого можна безболісно лікувати карієс, підготувати ротову порожнину до реставрації зубів

— Зуби завжди мала здорові, в 35 років — усього чотири пломби, — каже львів'янка Анастасія Гунько. — Тільки в мене вони не білосніжні, а жовтуватого кольору, і наліт постійно. Вранці прокинуся, проведу язиком по передніх зубах — а вони наче шершаві. Напевно, тому, що палю і каву часто п'ю. А два місяці тому відчула, наче ясна набрякли і щіткою стало боляче до них торкатися. Коли отак пальцем передні зуби натискаю, вони рухаються. Подруга порадила негайно йти до лікаря.

— Зубний наліт — липка безбарвна плівка, яка постійно утворюється на поверхні зубів, — каже пародонтолог Марія Бунда. — Через нього в яснах часто виникає запальний процес, який може перейти і на кістку. Це часто призводить до розхитування та випадіння зубів або до необхідності їх видалення.

Захворювання ясен буває кількох видів, залежно від ступеня ураження ротової порожнини. Якщо м'які тканини ушкоджені тільки зверху, медик класифікує це як гінгівіт. А якщо запалення пішло вглиб, до кістки, то це вже пародонтит. Коли його не лікувати, тканини біля зубів починають відмирати — розвивається пародонтоз.

— Причиною запалення ясен є спадковість, серцево-судинні захворювання, порушений гормональний баланс в організмі. Шкідливі звички, погана гігієна ротової порожнини, неправильний прикус, неякісні коронки та нависаючі краї пломб також призводять до захворювання, — говорить медик. — Пародонтит починається, коли бактерії накопичуються в зубному нальоті та камені. Вони викликають запалення ясен — захисну реакцію організму у відповідь на мікробну атаку. На ушкодженій ділянці розширюються судини, виникають легка кровоточивість та набряк.

Розпочати лікування радить із загального оздоровлення.

— Згодом слід полікувати карієс, замінити старі пломби та коронки. Коли деяких зубів нема — поставити якісні протези, укріплювати решту зубів. Якщо через захворювання вони змістилися, треба нормалізувати прикус, лише потім протезувати. Варто зробити корекцію коротких чи неправильно розташованих вуздечок губ, щік, поглибити мілкий присінок ротової порожнини. Менш травматично ці процедури можна здійснити за допомогою лазера. Ним лікують карієс, забираючи лише уражені тканини. Лазер знищує мікроорганізми, легко очищає кореневі канали та пародонтальні кишені. У пацієнтів із захворюванням ясен зуби стають чутливі до холодного. Лазером можна зняти цю чутливість та "запечатати" дентинові канальці. Інші методи лікування дають нетривалий ефект. Одразу після процедури пацієнт відчуває полегшення та зниження чутливості.

Підтримання рота в чистоті є головною запорукою усунення пародонтиту. Лазер для цього є хорошим помічником, бо знищує мікроби, допомагає очистити пародонтальну кишеню, провести ефективну її дезінфекцію. Після того покращає одразу.

Щоб запобігти пародонтиту, слід правильно доглядати та чистити зуби, наголошує стоматолог. Лікувати має пародонтолог, а не спеціаліст іншого профілю. Якщо з'явилися відчуття набряку ясен, неприємний запах, зросла чутливість до холодного — слід одразу звернутися до фахівця. Часто люди приходять до клініки, коли захворювання вже на другій-третій стадії. Профілактичний огляд двічі на рік у стоматолога допоможе зберегти зуби та ясна здоровими.

Зараз ви читаєте новину «У хворих яснах зуби чутливі до холодного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути