— Буряковий сік добре пити від малокрів'я, жінкам під час місячних, при клімаксі, — каже тернопільський лікар Христина Начіпна, 67 років. — Він нейтралізує кислотність у шлунку, заспокоює нерви, знижує тиск.
За кількістю вітаміну С не поступається картоплі. Пектинів у ньому більше, ніж в яблуках і моркві, вони потрібні для лікування кишечника. І йоду найбільше з-поміж усіх овочів.
У народній медицині буряк використовують від застуди.
— Моя баба, коли боліло горло, у склянку свіжого бурякового соку додавала столову ложку яблучного оцту. І полоскала горло п'ять-шість разів на день. А коли був закладений ніс, столову ложку меду розводила в 100 грамах соку і закапувала по п'ять крапель кілька разів на день. За три дні насморк минав.
Буряком також очищують кров.
— Від його соку може нудити. Раджу змішувати буряковий і морквяний соки, щодня зменшуючи вміст другого. При ослабленому імунітеті, хворих нирках чи печінці корисна склянка свіжого соку буряка щодня протягом місяця. Якщо у вас підвищений тиск, за півгодини до їжі випийте половину склянки.
Коментарі