понеділок, 03 грудня 2012 05:30

Суглоби лікують спортивною ходою

— Жінкам треба стежити за своїми суглобами замолоду, — каже львівський травматолог Андрій Залісний, 38 років. — Адже вони в них набагато слабші, ніж у чоловіків. Сьогодні хвороба артрит значно помолодшала. Ще минулого тижня двох пацієнток віком 24 і 29 років скерував на операцію через розрив меніска.

Суглоб — це місце з'єднання кісток. Щоб вони не стиралися і рух був плавний, між ними є хрящова тканина — меніск. Аби кістки трималися купи, суглобова сумка зі зв'язок щільно обтягує суглоб.

— Сьогодні молодь більше займається спортом. Неправильне виконання вправ у залі, навантаження з великою вагою сточують суглоби і призводять до запалення. Це артрит. Хвороба виникає також при переохолодженні. А наші дівчата взимку тепло одягатися не люблять. До лікаря треба звертатися, якщо неприємні відчуття в суглобах періодично повторюються. Якщо ж біль супроводжується почервонінням і набряком, значить в суглоб треба вводити спеціальні препарати.

Під час травми або розтяжки меніск може зсунутися і защемитися краями двох кісток. Людина відчуває різкий біль при спробі випрямити ногу в коліні. Спочатку можна пробувати виконувати лікувальні вправи, які призначає лікар, і носити спеціальний протез. Якщо хворобу запустити, доводиться робити операцію — частково або повністю видаляти меніск.

— Не варто ігнорувати й хрускіт у суглобах, — каже лікар. — Це може свідчити про патологію хрящів. Є препарати, що відновлюють їхню структуру — хондроїтин сульфат і його аналоги. Але їх може призначити лише лікар. Для запобігання хвороб суглобів є лікувальна гімнастика. Корисно кататися на велосипеді і займатися плаванням, спортивною ходьбою, але не бігом. Можна виконувати вправу "жаба" — повністю присісти і стрибати якомога далі вперед. Робити чотири підходи по 15 разів. Ще одна вправа: стати спиною до стіни, зігнути ноги в колінах під кутом 90 градусів, щоб стегно було паралельно до підлоги і сидіти так 10 хвилин. Виконуємо напівприсідання в нешвидкому темпі 10-15 разів. Піднімаємо одну ногу на кут 90 градусів, зігнувши її в коліні, і виконуємо обертальні рухи гомілкою від коліна за годинниковою стрілкою і проти. При цьому стегно нерухоме. Повторювати 10-15 разів кожною ногою.

Зараз ви читаєте новину «Суглоби лікують спортивною ходою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути