Ексклюзиви
понеділок, 27 квітня 2020 07:45

Суворі дієти порушують гормональний баланс

Автор: class-clinic.com
  Причинами порушення менстру­ального ­циклу можуть стати не­збалансоване харчування, стрес і надмірні фізичні навантаження
Причинами порушення менстру­ального ­циклу можуть стати не­збалансоване харчування, стрес і надмірні фізичні навантаження

— Хотіла ідеальну фігуру. Їла мало, переважно низько­калорійні продукти, багато займалася спортом. При зрості 170 сантиметрів, із 60 кілограмів схудла до 51. Мала би радіти, але разом із вагою пропали й місячні, — розповідає 25-річна Валерія Білоус із Миколаєва.

— Сподівалася, що цикл відновиться. Але рік минув — місячні так і не пішли. Тоді звернулася до гінеколога. Діагноз поставив — вторинна аменорея. Призначив гормональні препарати, велів забути про низько­жирову дієту й зменшити фізичне навантаження. Місячні відновилися за рік. Гормональні пити перестала. Спортом займаюся у міру — надто організм не ви­снажую.

Вторинною аменореєю називають відсутність у жінки репродуктивного віку менструацій протягом трьох місяців і довше.

— Найчастіше таке трапляється з прихильницями суворих дієт, — каже гінеколог-ендокринолог 41-річна Ірина Якименко із Києва. — Коли в організм не надходить достатньо жирів, це призводить до дефіциту жирової тканини. Саме в ній утворюються головні жіночі гормони — естрогени.

Якщо жирової тканини в організмі мало, рівень естрогенів знижується. Виникає гормональний збій, а разом із ним — збій менструального циклу.

— Причини не тільки в незбалансованому харчуванні, — продовжує Якименко. — До дефіциту жирової тканини призводять також і надмірні фізичні навантаження, стрес, нервове виснаження.

Частка жирової тканини має становити не менш як 15–16% маси тіла. Усе, що нижче цього показника, загрожує гормональним дисбалансом з усіма його наслідками.

— Припинитися менструації можуть через спайки в малому тазу. Утворюються такі на фоні недолікованих запалень та інфекцій. Причому аменорея може бути єдиним їхнім симптомом. Наприклад, буває так при хламідіозі.

Іншою причиною може бути ендометріоз — захворювання, за якого слизова оболонка порожнини матки розростається за її межі. Часто виникають спайки і як ускладнення після абортів і вишкрібань.

— На спайках перелік не вичерпується, — каже Ірина Якименко. — Проблеми зі щитоподібною залозою теж можуть викликати аменорею. Так само й різні хвороби яєчників — запалення, кісти, пухлини.

Причина зникнення менструацій може бути й у проблемах із наднирковими залозами чи мозковим придатком — гіпофізом. Ідеться про пухлини, травми, запалення.

Діагностику при аменореї проводять комплексну — аналізи крові й сечі на гормони, гінекологічне обстеження, аналіз мазків, УЗД малого тазу й ендокринних залоз.

— Головне завдання — визначити хворобу, що спровокувала припинення місячних. Залежно від діагнозу призначають і лікування. Якщо причина в незбалансованому харчуванні, коригують раціон, призначають курс вітамінів. Якщо спровокував усе стрес, застосовують антидепресанти. Якщо винна пухлина гіпофіза, оперують. Індивідуально можуть призначити гормонотерапію мінімум на три місяці. Далі дивляться за ситуацією.

Зараз ви читаєте новину «Суворі дієти порушують гормональний баланс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути