Ексклюзиви
понеділок, 21 жовтня 2019 06:05

Спреї від нежитю шкодять слизовій

— Холоди зустрічаю зі спреєм у кишені. Без нього ніс забитий і немає як дихати, — скаржиться Лілія Масюк, 32 роки, з Тернополя. — А так пшикнула — і все. Зручніше за краплі.

— Спреї не можна використовувати довше чотирьох днів. Бо можуть виникнути ускладнення та звикання, — каже столичний отоларинголог 45-річний Ілля Воліновий. — Важко регулювати кількість такого препарату. А ще він діє і на ту слизову, що не відповідає за утруднене дихання. Краплі дозволяють чітко відміряти дозу, точно потрапляють, куди слід. Люди вибирають спреї за зручність.Часто фармацевти переконують купити аналог крапель у формі спрею.

Іноді лікар одразу прописує антибіотики, не розібравшись у причинах недуги. Але вони ефективні лише при бактеріальному нежиті.

— Не можна крапати ніс на­вмання. Протиалергенні, противірусні та антибактеріальні препарати різняться за складом. Без визначення причини важко отримати добрий результат. Буває, людина кілька місяців крапає ліки, а причина — у викривленій перетинці.

Зараз ви читаєте новину «Спреї від нежитю шкодять слизовій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути