пʼятниця, 23 квітня 2010 06:00

Слуховий апарат захищає від депресії

Статистика свідчить, що 65% людей після 55 років частково втрачають слух. Лікар-сурдолог Вінницької обласної клінічної лікарні ім. Пирогова Володимир Гаврилюк радить не ігнорувати цю проблему.

— Порушення слуху часто призводить до цілого ряду негативних наслідків, — зауважує Володимир Дмитрович. — Погіршується фізіологічний та емоційний стан, психічне самопочуття. Через неможливість нормально сприймати суть сказаного людина постійно перебуває в напрузі. Це провокує перевтому, підвищення артеріального тиску, головні болі й навіть інсульти. У сім"ї погіршується мікроклімат, порушуються зв"язки між подружжям, дітьми та онуками. Стає важко розмовляти по телефону, переглядати улюблені телевізійні передачі. Люди з вадами слуху перетворюються на підозріливих. Їм здається, ніби від них щось приховують, що з ними не хочуть спілкуватися. Зрештою, такі люди починають уникати інших, замикаються в собі.

Гаврилюк радить негайно звертатися до лікарів, якщо є хоча б одна із зазначених вище проблем. Наголошує, що раннє виявлення відхилень слуху від норми допомагає простіше та ефективніше боротися із його втратою.

— Сьогодні в розвинених європейських країнах діагностика слуху в людей після 55 років стала правилом, — продовжує Гаврилюк. — Якщо порушення слуху виявлено, рекомендується слухопротезування. І тут не потрібно соромитися носити слуховий апарат. Грамотно підібраний і настроєний сучасний слуховий апарат не лише повертає людину до активного життя, а й підтримує загальний стан здоров"я. Адже доведено, що постійний потік інформації, яка сприймається мозком, не дає людині старіти. Добрий слух позитивно впливає на пам"ять. Узагалі, корисним для підтримання слуху і пам"яті є щоденне півгодинне читання вголос.

Сурдолог із 24-річною практикою Володимир Гаврилюк помітив, що протезування сучасними слуховими апаратами значно поліпшує комунікативні здібності людини.

— Користувачів слуховими апаратами оминає депресія, вони менше скаржаться на стан свого здоров"я, — зазначає лікар. — Але при виборі апарату я б радив обережно ставитися до реклами. Сьогодні на телебаченні, по радіо, у газетах пропонують слухові апарати за 300 гривень. Люди купуються, бо дешево. Але брати слуховий апарат "заочно" по рекламі — це все одно, що виписати капці по пошті. Без примірки, невідомо з якого матеріалу. Розрекламовані таким чином апарати — не що інше, як звичайна китайська іграшка. Тільки лікар-сурдолог може кваліфіковано підібрати та настроїти слуховий апарат пацієнтові, враховуючи його індивідуальні властивості.

Зараз ви читаєте новину «Слуховий апарат захищає від депресії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути