понеділок, 20 листопада 2017 05:50

Сколіоз понад 40 градусів корсетом не лікується

 

— Хоч як би ми намагалися, але неможливо безпечно вирівняти спину, коли викривлення хребта понад 100 градусів. Або коли операцію роблять хворим після 20 років, — розповідає Ігор Ігоревич Курілець із Міжнародного центру нейрохірургії.

Часто такі пацієнти мають багаторічну історію тривалого й неефективного лікування корсетами й масажами. А це робить корекцію набагато важчою.

— Якщо прооперувати вчасно, результат буде відмінний, — продовжує. — Нещодавно була на післяопераційному огляді 13-річна пацієнтка. В неї кут викривлення до втручання сягав 70 градусів. Після — 12 градусів. Краще оперувати при 50–60, але вік не дозволяв зробити це раніше. А ростучу конструкцію ставимо в 9–11 ­років.

Операція у дівчини пройшла без ускладнень. Через дев'ять місяців після неї можна знімати обмеження й жити повноцінно.

— У світі заведено оперувати, коли кут викривлення сягає 40 градусів. Незважаючи на це, в Україні деякі "спеціалісти" завзято намагаються лікувати дітей зі сколіозами 50–60 градусів корсетами. Втрачають час. Операції при великому викривленні значно складніші. Тривають до 8–10 годин замість двох. Потребують значно більше зусиль і технічних навичок від хірурга. Залишкова кривизна після операції становить 40–50 градусів і спина не ідеально рівна.

При великому градусі доводиться робити часткове розрізання хребта.

— Це зветься остеотомія. Її виконують у найбільш викривлених місцях. Мають зберегти рухливість хребта після втручання. Однак самі по собі остеотомії тягнуть за собою додаткові ризики.

Наголошую, сколіоз — це хвороба, що не лікується консервативно. Коли генетично закладено його прогресування, це відбудеться незалежно від вправ, корсетів чи масажу. Якщо ж прогресування генетикою не закладено, то нічого, окрім спостереження, не потрібно.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії проходять за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Лип­ська, 11, тел. 0(44) 592 68 78,

м. Кременчук, лікарня "Нафтохімік", вул. Свіштовська, 3, тел. 0(99) 309 20 21,

м. Стрий, вул. О. Басараб, 15, тел. 0(67) 891 00 00

Зараз ви читаєте новину «Сколіоз понад 40 градусів корсетом не лікується». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути