Ексклюзиви
понеділок, 24 квітня 2017 07:00

Силікон у грудях через 10 років може викликати рак

  Щоб не виникло ускладнень після операції по збільшенню грудей, рекомендують не піднімати важке і не навантажувати плечі
Щоб не виникло ускладнень після операції по збільшенню грудей, рекомендують не піднімати важке і не навантажувати плечі

— Звернулася до мене 50-річна жінка після того, як сходила на масаж спини. Видно, сильно притиснулася, коли лежала на животі. Пошкодила імплантати в грудях. Їх вставила сім років тому. Виникло запалення. Груди набрякли, почали боліти. З'явилися червоні плями, пухирці з рідиною під шкірою, — розповідає пластичний хірург Микола Миненко, 40 років, із Києва. — Лікарі намагалися зупинити запалення. Робили проколи та відкачували рідину. Проте через місяць вона знову набиралася, на грудях виникали горбки.

Силіконові імплантати для збільшення грудей підвищують ризик розвитку раку лімфатичної системи. Через 7–10 років навколо них утворюються пухирці з рідиною. Вони можуть перерости в злоякісну пухлину — лімфому, що вражає молочну залозу.

— Через півроку після масажу пацієнтці довелося робити операцію. ­Пошкоджений силікон вирізали під загальним наркозом, промили молочні залози зсередини. Поставили нові імплантати, бо жінка мала недорозвинені груди. Вміст пухирців передали до Інституту раку на перевірку. Онкологи підтвердили, що ракових клітин немає. Жінка звернулась вчасно. Минуло вже більше двох місяців — почувається добре, набряки зникли.

Після встановлення імплантатів ускладнення бувають у 10% жінок. Щоб вберегтися, хірурги не рекомендують піднімати важке чи навантажувати плечі.

— Не можна брати на руки ­дітей. Небезпечно підіймати гантелі та ­штанги. Були випадки, коли після тренувань імплантати зміщувались, доводилося робити повторну операцію, — говорить столичний пластичний хірург 45-річний Павло Денищук. — Ми попереджаємо пацієнток про ризики.

Зміна форми та розміру грудей — найбільш розповсюджена пластична операція. Роблять її й незаміжні, і жінки, які мають дітей. Збільшення грудей триває півтори години. Через три–п'ять днів пацієнтку виписують.

— Недавно оперував жінку, яка народила чотирьох дітей. Попросила збільшити груди, бо були малі і негарної форми. Чимало жінок після такої процедури народжують та вигодовують дитину, — каже Денищук. — У світі щороку роблять понад півтора мільйона операцій зі зміни форми грудей. В Україні в кожному обласному центрі працюють по кілька пластичних хірургів.

Імплантати за останні 20 років змінилися. Раніше мали вигляд силіконової плівки, наповненої рідиною. Вона могла витекти, якщо проколоти захисне покриття. Тепер імплантати наповнені густим гелем. Не розтікається, навіть якщо силікон розрізати ножем. Це знижує ризик побічних ефектів після збільшення грудей.

Чоловікам змінюють форму сідниць

З Голлівуду світом поширилась мода на пружні сідниці — так звані "бразилійські" або "сідниці-горіх". Пластичні хірурги утворюють їх із жирової тканини клієнта.

— Після 35 років у чоловіків м'язи сідниць втрачають об'єм. Їх не можна накачати навіть у спортзалі. Тому робимо, щоб вони виглядали підтягнутими і пружними, — розповідає 50-річний Константино Меньдьєта, пластичний хірург, який працює в Голлівуді, США. Приїхав до Києва на міжнародний семінар з пластичної хірургії. — Дослідження в Америці підтвердило: жінки в першу чергу звертають увагу на чоловічі сідниці. Тому чоловіки погоджуються на операцію. До країн, де це стало модним, приєдналися ­Японія, вся Європа, Китай, тепер Україна. Навіть у Саудівській Аравії суворі релігійні принципи не завадили. Робимо сідниці, як у американського актора та продюсера Бреда Пітта.

Зараз ви читаєте новину «Силікон у грудях через 10 років може викликати рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути