понеділок, 13 травня 2019 07:56

Серце хапає від роботи на городі

Автор: PLN-PSKOV.RU
  Якщо температура повіт­ря вище 30 градусів, на городі краще не працювати
Якщо температура повіт­ря вище 30 градусів, на городі краще не працювати

— Тричі думала продати дачу, але рука не піднімається. Тому запасаюся аптечкою, і — на поле. Як тільки чую, що серце стукоче, таблетку під язик і все в нормі, — розповідає 58-річна Руслана Лисюк із села Пуховка Броварського району Київської області.

— Що ближче 55-річчя, то вищий ризик серцево-судин­них захворювань. Особливо для тих, хто працює на городі під сонцем, нахиливши голову, — говорить столичний кардіолог Олексій Ковалевський, 37 років. — Улітку більшає інфарктів й інсультів. Серце частіше б'ється, підвищується тиск і розширюються судини. Якщо температура повітря вище 30 градусів, краще взагалі не братися за лопату й сапу. Це додатковий удар по серцю і судинах. Дозволено вправлятися на грядках уранці та ввечері.

Людям із хворим серцем і судинами потрібно контролювати тиск, не пропускати прийом препаратів.

— Працюючи на городі, людина пітніє і починається зневоднення організму. Кров стає густіша й утворюються тромби. Якщо вони закупорять коронарну артерію — виникне інфаркт, мозкову — інсульт. У гіпертоніків ризик виникнення інсульту всемеро вищий, ніж у людей із нормальним тиском.

На дачу беруть нітрогліцерин і кардіоаспірин для допомоги при приступах стенокардії. Крім таблеток, є аерозолі. Вони діють повільніше, але ­довше.

— На додачу слід приймати препарати з калієм і магнієм. Калій — відповідає за збудження волокон м'язів, а магній — за їх розслаблення.

Для серця та судин корисно їсти по 30 г горіхів щодня. Піді­йдуть волоські, лісові чи мигдаль. У них багато антиоксидантів і вітамінів, що захищають від утворення бляшок у судинах.

Зараз ви читаєте новину «Серце хапає від роботи на городі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути