понеділок, 04 вересня 2006 14:43

Сепсис може розвинутися з фурункула

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Лікар центру інтенсивної терапії сепсису Раїса Повнер, 61 рік (на фото праворуч) та лаборант Ніна, 40 років, роблять аналіз крові. Він покаже, наскільки ефективним було лікування
Лікар центру інтенсивної терапії сепсису Раїса Повнер, 61 рік (на фото праворуч) та лаборант Ніна, 40 років, роблять аналіз крові. Він покаже, наскільки ефективним було лікування

Щороку у світі діагностують сепсис у півтора мільйона людей і майже 1400 — щодня помирають від недуги. Хвороба швидко прогресує, тому мало не половина пацієнтів гине.

Єдиний у країні спеціалізований центр інтенсивної терапії сепсису діє в Києві. Він розташований на другому поверсі міської клінічної лікарні N3 на вулиці Петра Запорожця.

— Зараження крові — народна назва, — пояснює Леонід Харченко, 56 років, керівник центру. — Сепсис — це концентрація інфекції в ослабленому організмі людини. Вона може розвинутися від фурункула на спині, пневмонії, запалення у серці, печінці, жовчному міхурі чи нирках.

Каже, розпізнати хворобу важко. Вона ховається за серцевими та легеневими недугами. Першою ознакою є стабільно висока температура (38°С) та лихоманка.

— Нещодавно лікували хвору з Черкаської області на дуже тяжку форму пневмонії, — розповідає Леонід Аполлонович. — Хворобу вона привезла з моря. До столиці забирали її вже на апараті штучної нирки. З часом довелося підключати ще й до апарата дихання. На жаль, недуга прогресувала надто швидко — врятувати пацієнтку ми не змогли.

Першою ознакою є стабільно висока температура

Зауважив, що септичних пневмоній, які хворі привозять з півдня, побільшало. У стаціонарі зараз лежать киянка та полтавець з такими недугами. На другому місці —  запалення, спровоковане інфекційним ендокардитом (хворе серце). У половини пацієнтів аналізи показують сепсис. Хоча бувають і протилежні випадки, коли симптоми схожі, але медики не знаходять хвороби.

— Удома лікарі поставили мені діагноз — сепсис, — розказує Людмила, симпатична шатенка, яка приїхала лікуватися з Черкас. — А тут мене обстежили і відмінили "вирок". Виявилося, що це інфекція у жовчному міхурі.

Леонід Харченко каже, щоб визначитися з недугою та підібрати правильне лікування, треба чітко дотримуватися схеми.

— Перше — знайти вогнище хвороби, де вона причаїлася. Друге — дренувати, відкачати рідину з легень чи гній з фурункула. Третє — зробити аналіз, щоб визначити мікроб, який викликав запалення. І потім підібрати оптимальні антибіотики.

Борються із сепсисом комплексно: антибіотиками, імуностимуляторами, кисневою терапією (бактерії, які помирають від кисню). Препарати дорогі, можуть коштувати і до тисячі гривень на день. Ці ліки пацієнти купують за свої гроші. А безперервний курс, приміром, інфекційного ендокардиту триває 30–45 днів. Лікарі кажуть, півтора місяця вистачає, щоб загинули найстійкіші мікроби.

— Найважче лікувати пацієнтів із хворою чи видаленою селезінкою, — пояснює Леонід Аполлонович. — Цей орган відповідає за імунітет, без нього доводиться вводити штучні імуностимулятори. Думаю, з часом людство навчиться коригувати свою імунну систему так, щоб жодні мікроби не виживали.




Симптоми хвороби

— температура вище 38°C, яка тримається постійно

— прискорене серцебиття (більш як 90 ударів/хв.)

— понижений тиск крові

— підвищений вміст лейкоцитів у крові

До центру треба приходити з аналізами

У центр інтенсивної терапії сепсису може звернутися людина з будь-якої області. Якщо надходить виклик з областей, лікарі виїздять до хворого. Просять лише приносити на огляд результати аналізів.
— Без інформації ми безсилі, — пояснює Леонід Харченко, 56 років, керівник столичного центру. — Потрібно мати повний аналіз крові (з формулою), сечі, біохімію, рентген та ЕКГ. Посіви на бактерії та подальше тестування процесу одужання ми робимо у центрі.

Зараз ви читаєте новину «Сепсис може розвинутися з фурункула». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути