— Для судин корисна жирна морська риба. Але вона недешева, особливо зараз. Утім не менш корисне звичайне й доступне всім насіння соняшника, — каже столичний терапевт Тетяна Мальцева.
У насінні є незамінні для організму рослинні жири. Вони допомагають крові не загущуватися, запобігають утворенню бляшок на стінках судин.
— Насіння корисне насамперед тим, хто дотримується дієти при підвищеному холестерині. Зазвичай це люди 40–60 років. Їм через закупорені судини не можна жирних і солоних страв. Таким раджу їсти по дві-три чайні ложки насіння щодня або через день. Але підійде тільки не смажене, без солі і спецій. У насінні й є аргінін — речовина, що укріплює артерії. Тому особливо корисне воно гіпертонікам. Порадила їсти в будь-яку пору дня по невеликій жмені насіння соняшника жінці, яка мала проблеми з тиском. Та одночасно їла зранку дві чайні ложки висівок, запивала двома склянками води. За 1,5 місця холестерин прийшов у норму. Це показав аналіз крові.
Насіння соняшника їдять також для профілактики переломів: стають міцними кістки, остеопороз зменшується. Жінки під час менопаузи відчувають полегшення приливів, якщо їдять насіння регулярно.
— Краще джерело магнію — це висівковий хліб. А от що в насінні соняшника його в шість разів більше — знає мало хто. Виходить, що здорове харчування може бути недороге. Щоб добре почуватися, достатньо простих, усім доступних продуктів.
Коментарі