вівторок, 28 квітня 2009 18:15

Самокрутка з трав викликає відразу до куріння

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  24-річний Тимур Кравченко (зліва) курить вісім років, 18-річна Катерина Кравченко — чотири. Гарік Савицький курить 17 років. У село Дмитрушки на Черкащині вони приїхали з Вінниці. Аби позбутися звички, купили самокрутки з трав і коріння аїру
24-річний Тимур Кравченко (зліва) курить вісім років, 18-річна Катерина Кравченко — чотири. Гарік Савицький курить 17 років. У село Дмитрушки на Черкащині вони приїхали з Вінниці. Аби позбутися звички, купили самокрутки з трав і коріння аїру

У селі Дмитрушки за 4 км від міста Умань на Черкащині лікують від тютюнової залежності цигаркою з травами. Понад 20 років сюди їдуть курці з Прибалтики, Молдови, Грузії, Росії, Польщі, Швейцарії, Німеччини, Голландії й Туреччини. Самокрутки замовляли депутати з Верховної Ради. Їхніх прізвищ не розголошують.

Кореспондент "ГПУ" з 12-річним стажем куріння теж поїхала кидати курити до Дмитрушок. Зібралася за порадою приятеля 34-річного Олега. Він 2002-го кинув курити, побувавши в селі.

"Трохи страшно, без сигарети не можу себе уявити", — думаю, роблячи останні затяжки перед парканом біля одноповерхового будинку N52 по вул. Радянській. На дверях напис: "Стукайте, і вам відкриють! Не входити!".

Зустрічає 30-річна Світлана Кравчук. Вона навчається на технолога з харчового виробництва в Умані. Медичної освіти не має. Запрошує у прибудову поряд із будинком. Замість стін вона оббита целофаном.

Жінка дає велику самокрутку. Бере за неї 30 грн. Складу цигарки не каже. Його запатентували, але все одно бояться, що запозичать конкуренти.

— Не переживайте, всередині суміш, яка не викликає алергії. Табак обгорнутий у фабричну папіросну бумагу, — запевняє Світлана. — Ним можуть подиміти і вагітні, які хтять кинути курити. Затягуватися треба так, щоб аж дух пройняло, в животі запекло.

Після кількох затяжок починає нудити, голова паморочиться.

— Якщо затошнить, не стісняйтеся, поряд город. Може тиск скакати. Це ненадовго. Ніхто ще не жалівся.

Світлана каже, що гірше від цигарки людині, то краще:

— Тоді стійкіша відраза до куріння. Тут сильний склад, але треба докурити до кінця. Був один чоловік, він одразу дві скурив. Уявляєте, який у нього крепкий організм?

Доки крізь сльози затягуюся, Кравчук розповідає, що з двома сестрами й тіткою допомагають людям кидати курити третій рік. До цього сімейним бізнесом завідував дідусь Яків Дорофейович Жовнік. Він помер 2006-го.

— Це дідусин рецепт антитютюнових сигарет. Він за життя об"їхав не одну країну. У кожній знаходив травичку, що допомагає кинути курити. Склав їх у ціле, правильно розподілив пропорції. Нас навчив. Трави замовляємо з десяти країн Півдня та Сходу. А сам ніколи і не курив.

Якщо затошнить, не стісняйтеся, поряд город

Антитютюнових цигарок щодня продають по 30–100 штук.

— На два тижні забудьте про сигарети та алкоголь, — застерігає Світлана. — Особливо про слабоалкоголки, бо там багато хімії. Це може спричинити негативну реакцію на дію речовин, що вдихнули з папіросою.

Недопалки самокруток разом із сигаретами, що залишилися в кишенях, викидаю у залізне відро у прибудові. У ньому пачки з-під дорогих і дешевих цигарок. До обіду Світлана прийняла десятьох клієнтів.

На підвіконні розкидані зо 20 запальничок.

— Люди залишають, а ми викидаємо. Ще дідусь почав збирати колекцію цікавих зажигалок. Які хочеш є: і з музикою, і з каменями, всякі форми, під старовину. Вже понад трьох коробок з-під взуття.

Кравчук радить, якщо буде тягнути курити, погризти сухий корінь аїру.

— Він приглушає тягу, і укріплює зуби та ясна. Є ще за 52 гривні капсули з витяжок трав та нікотиновою кислотою. Ця кислота потрібна організму. Поступає через різні продукти, але в дуже малій кількості. Курці її отримують з сигаретами в надлишку. А коли організм перестає її отримувати, відчувають дискомфорт. Бісяться, нервують.

На 2 год. після викуреної самокрутки у мене підвищився тиск. Тіло трусило, нудило. Хотілося їсти. Про цигарки й думати не могла.

Не курю тиждень. Знайомі розповідали, що один чоловік спробував закурити після самокрутки. Його вирвало ще до того, як устиг затягнутися.

У мене загострився нюх. Від курців мені смердить. У скарбничку складаю гроші, які щодня витрачала б на сигарети.

— Курцям, що вирішили кинути курити, не раджу звертатися до знахарів і цілителів, особливо вагітним, — застерігає Людмила Стельмах, завідувач відділення N1 Вінницького обласного наркологічного диспансеру. — Про які наслідки для здоров"я можна говорити, якщо навіть не знаєте, що вам дають вживати?

Медики наголошують, куріння — це залежність фізична й психологічна. Тож кидати курити треба під наглядом лікаря.

Антинікотинові жуйки провокують рак

Науковці з Британії стверджують, що жуйки, таблетки й інгалятори, які допомагають кинути курити, можуть спричинити рак ротової порожнини.

Незначна кількість нікотину, яка міститься у препаратах, викликає генетичні мутації.

— Важливо не зловживати жуйками, дотримуватися правил і дозованості їх уживання. А при ускладненннях звернутися до лікаря, — застерігають науковці.

Щороку близько 5 тис. британців хворіють на рак ротової порожнини через куріння, жування тютюну та словживання алкоголем. Хворобу, як правило, виявляють запізно.

Олена ВАЛЬЧУК

Зараз ви читаєте новину «Самокрутка з трав викликає відразу до куріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути