вівторок, 29 січня 2013 06:30

Руки та ноги мерзнуть через стреси

Киянин 26-річний Василь Капустенко взимку ходить у двох парах шкарпеток і хутряних черевиках. Також одягає утеплені рукавиці.

— Постійно мерзну в руки та ноги. Навіть улітку холодні, а взимку просто дзюбоню. Знайома лікарка сказала, що це може бути закупорка судин.

Холодні кінцівки свідчать про поганий кровообіг у капілярах, каже столичний невропатолог 46-річний Віталій Осташко:

— Від холоду падає тиск, звужуються судини. Особливо дрібні. Коли треба втримати температуру тіла, організм найперше дає кров на мозок і внутрішні органи. Страждають судини рук і ніг найчастіше у гіпотоніків. Притисніть край нігтя на вказівному пальці й відпустіть. Під ним побіліє. Якщо це довго не зникає, кровообіг у капілярах порушений. Перевірте й іншу руку.

Найчастіше мерзнуть літні люди, які мають атеросклероз, мало рухаються. Також повні, діабетики.

— Багато звертається молоді з вегетосудинною дистонією. У них судини реагують неадекватно. Найменший стрес провокує різкий спазм капілярів. Тому емоційні люди за будь-яких змін відчувають холод. Частіше це жінки.

Радить тест на схильність до вегетосудинної дистонії.

— Оголіть руку до ліктя. Тупим олівцем проведіть по внутрішній стороні три лінії від долоні до ліктя і почекайте 2-3 хвилини. Це показує, як нервова система реагує на стрес. Якщо нічого не змінилося — все добре. Якщо смужки стануть яскраво-червоні, а навколо них біле, то капіляри розширилися. Якщо побіліли — звузилися.

Капіляри рук і ніг перші реагують на зриви та стреси.

Буває, що руки можуть мерзнути через рідкісну хворобу Рейно.

— Її ще називають вібраційною недугою. Розвивається у монтерів, які довго довбають і свердлять. У таких хворих постійний спазм капілярів. Дрібні судини синіють. Може навіть виникнути гангрена. Тоді треба ампутувати.

Щоб руки були теплі, радить давати роботу м'язам. Спиртним не грітися, бо тіло втратить чутливість.

— Не переохолоджуйте і не перегрівайте руки в гарячій воді. Коли приходите з вулиці, трохи зачекайте. Шкірі треба хвилин 5 адаптуватися. Можете не відчути опіку. Підігрівайте страви. На холодні витрачається більше енергії. Харчуйтеся калорійно — м'ясо, тваринні жири. Калорії зігрівають.

Зараз ви читаєте новину «Руки та ноги мерзнуть через стреси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути