вівторок, 24 липня 2012 00:30

Родимки перероджуються на спині й обличчі

Автор: фото: Ольга Черненко
  Під час обстеження родимок цифровим дерматоскопом зображення виводять на екран. Лікар визначає, чи є ознаки переродження. Знімки зберігають у пам’яті комп’ютера для порівняння при наступних оглядах
Під час обстеження родимок цифровим дерматоскопом зображення виводять на екран. Лікар визначає, чи є ознаки переродження. Знімки зберігають у пам’яті комп’ютера для порівняння при наступних оглядах

У тернополянки 29-річної Ольги Карпенко родимка на щоці стала опукла і почала швидко рости. Вона звернулася до онколога.

— Узимку була маленька крапка, а у червні стала, як бородавка. Виросла до сантиметра. Лікар порадив видаляти восени, бо влітку сильне сонце. Вирізав шматочок і відправив на аналіз. Решта всохла і відпала. За місяць аналізи не показали раку.

Меланома може розвиватися з родимки, але у двох випадках із трьох виникає на здоровій шкірі під дією сонця, — каже столичний дерматоонколог Богдан Литвиненко, 32 роки.

— Частіше приходять люди з виступаючими родимками. Якщо такі травмувати, може бути набряк і кровотеча. Її зупиняють перекисом водню. Мастять родимку протизапальною маззю. Видаляють, аби більше не травмувати. Проте опуклі родимки вкрай рідко перероджуються. Небезпечніші темні та плоскі. Їм шкодять навіть малі дози сонця.

Людина може мати до сотні плямочок. До 40 років їх більшає, потім починають зникати.

— Якщо нова родимка не більше гумки на олівці це нормально. Більші треба обстежувати. Небезпечні найчастіше з'являються на обличчі та шиї. У жінок на литках, бо носять короткі спідниці й туди постійно потрапляє сонце. У чоловіків це спина, бо засмагають без футболок.  Ризикують фермери, будівельники. В Америці гравців у гольф щороку оглядають, складають карту родимок. Адже тренуються і грають на сонці.

Якщо підозріла родимка менша сантиметра, її вирізають, а потім ставлять діагноз. На ранній стадії рак можна вилікувати. Переродження виявляють за допомогою дерматоскопії. До родимки приставляють оптичний прилад, який виводить зображення на екран. Лікар визначає, чи є змінені клітини. Рак шкіри можна сплутати з папіломою, кератомою, великою родимою плямою.

— У 5-річної дитини було утворення на пальці ноги. Місцеві онкологи діагностували рак і рекомендували вирізати. Побачив, що це родима пляма. Третій рік спостерігаю — родимка не росте, життю і здоров'ю не загрожує. Дівчина 14 років приїхала з родимкою у волоссі та діагнозом меланома. Виявилося, це доброякісна пухлина на шкірі. Її видалили. Не було потреби у глибокій операції. Волосся відновило ріст, бо цибулин не пошкодили.

Застерігає не видаляти родимки лазером. У салонах під час косметичного шліфування їх випалюють під рівень шкіри.

— В усьому світі це заборонено. Якщо переродиться, лікарі не побачать, бо зверху буде рубець. До нас прийшла жінка 55 років із родимкою трохи менше сантиметра на обличчі. Косметолог заморозив рідким азотом, і вона запалилася. Онколог, до якого звернулася, не побачив раку. Через півроку в обласному онкодиспансері виявили меланому, але було пізно. Рак прогресував, і врятувати жінку не вдалося.

Багато пацієнтів звертаються до дерматоонкологів уже з метастазами у лімфовузлах. Тоді призначають хіміотерапію, яка трохи подовжує життя. За п'ять років виживають половина хворих.

Ознаки родимки, за якими дерматологи підозрюють меланому:

1. Асиметрія

2. Нерівні, рубцюваті або нечіткі краї

3. Різні кольори в одній плямі

4. Діаметр понад 6 мм

5. Швидко змінюються розміри, контури краю і колір

 

Зараз ви читаєте новину «Родимки перероджуються на спині й обличчі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути