Ексклюзиви
неділя, 03 лютого 2019 00:20

Родимка збільшилася після повернення з Єгипту

Автор: www.nii-onco.ru
  Своєчасно виявлену меланому видаляють. На першій стадії захворювання цього достатньо
Своєчасно виявлену меланому видаляють. На першій стадії захворювання цього достатньо

— Щороку їздила на зимові свята в Єгипет. Цьогоріч традиції поклала край. Мала маленьку родимку на шиї. Ніколи вона не турбувала. Після повернення із єгипетських канікул помітила, що родимка збільшилася, стала інакшої форми. Звернулася до лікаря. Аналізи показали меланому, — розповідає 35-річна Світлана Прокопенко з Одеси.

— Як пояснив лікар, я входжу до групи підвищеного ризику. Маю світло-русяве волосся й блакитні очі. Мені не можна засмагати навіть за умови використання сонцезахисних кремів. Врятувало лише те, що вчасно звернулася. В онкологічному диспансері родимку видалили. Завдяки цьому все успішно закінчилося.

— Меланома — одна з найбільш злоякісних пухлин, — каже столичний дерматоонколог Кіра Кравець. — Розвивається із клітин, що виробляють пігмент меланін. Він поглинає ультрафіолетове випромінювання й надає шкірі кольору засмаги. Меланома швидко росте і може давати метастази по всьому організму. У результаті відбувається ураження багатьох органів. Це й призводить до смерті людини.

Майже 60% меланом розвивається внаслідок тривалого перебування на сонці. У групі підвищеного ризику — люди з великою кількістю родимок на тілі чи наявністю чотирьох і більше родимок діаметром від 6 мм.

— Кожен 10-й хворий на меланому помирає протягом першого року після встановлення діагнозу. Усе через запізнення зі зверненням до лікаря та лікуванням. У разі виявлення меланоми на ранніх стадіях шанси на повне видужання є високими. Розвинутися хвороба може в будь-якому віці. У людей старших за 50 зустрічається частіше. Однак кількість хворих віком від 20 до 40 щороку зростає.

У разі вчасного виявлення меланому видаляють. На першій стадії захворювання цього достатньо. Якщо ж упустити момент і звернутися до лікаря пізніше, самим видаленням не обмежитися. Доведеться проходити курс лікування.

— Усі підозрілі родимки необхідно видаляти. Для цього передбачено кілька способів — радіохвильове, лазерне чи хірургічне видалення.

Робити це самостійно чи в косметологічних салонах категорично заборонено. Після видалення, родимку передають на аналіз у лабораторію.

Зараз ви читаєте новину «Родимка збільшилася після повернення з Єгипту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути