понеділок, 15 січня 2018 06:31

При полікістозі яєчників у жінок ростуть вуса

Автор: www.HAIRBUG.RU
  При полікістозі яєчників жінка набирає зайвої ваги, порушується менструальний цикл. Грубішає голос, з’являються пігментні плями, ростуть вуса
При полікістозі яєчників жінка набирає зайвої ваги, порушується менструальний цикл. Грубішає голос, з’являються пігментні плями, ростуть вуса

— Щоб народити дитину, схудла на 20 кг. Знала, що є зайва вага, але не вистачало часу зайнятися собою. Гінеколог сказала — якщо не народжу до 35 років, то потім можна й не старатися. У мене непостійний менструальний цикл, недавно ще полікістоз знайшли, — говорить 37-річна Леся Каращук з міста Прилуки Чернігівської області. — Сіла на сувору дієту. Займалася на тренажері біля дому. За півроку схудла, стільки ж лікувала хворобу. Тоді змогла завагітніти.

— Жінки найчастіше стають безплідними через полікістоз. Якщо його не лікувати, в яєчниках утворюються пухлини. Є ризик появи раку, — каже 52-річна Світлана Тихомирова, столичний гінеколог.

Полікістоз проявляється збільшенням яєчників за рахунок утворення кіст. Жінка набирає зайвої ваги, порушується менструальний цикл. Грубішає голос, з'являються пігментні плями під пахвами, грудьми і на шиї. Жирова тканина накопичує чоловічий гормон тестостерон. Від цього росте волосся на обличчі й тілі.

— Коли яєчники збільшені, тиснуть на сусідні органи. Виникає тягнучий біль внизу живота і попереку.

У половини жінок із полікістозом є ожиріння.

— Без зменшення ваги недугу не вилікувати. Буває, жінка худне і менструальний цикл та овуляція відновлюються.

Для діагностики полікістозу яєчників роблять ультразвукове дослідження органів малого тазу. Роблять аналізи рівня гормонів, інсуліну і глюкози.

— Призначаю препарати, що нормалізують рівень глюкози, знижують апетит і відновлюють менструальний цикл. Приймати їх потрібно не менше трьох місяців.

Якщо після тримісячного лікування стан не змінився, призначають операцію.

— Найбезпечніший спосіб — лапароскопічний. На яєчниках роблять невеликі насічки й припікають кісти лазером.

Раджу жінці спробувати вагітніти одразу після операції. Що більше часу минуло, то менша ймовірність мати дитину. Найсприятливіший час для вагітності — перші півроку після операції.

Зараз ви читаєте новину «При полікістозі яєчників у жінок ростуть вуса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути