понеділок, 22 жовтня 2012 00:30

При остеохондрозі сплять на фанері

— У 42 роки в мене виявили остеохондроз, — каже львів'янка Євгенія Нестер, 50 років. — Спочатку й не догадувалася, що зі мною. Часто боліла голова, темніло в очах. Лопатка опустилася на 5 сантиметрів, з'явився сколіоз. У церкві службу не могла вистояти, сидіти було важко. Cильно боліла не лише спина, а й низ живота.

Вісім років тому поїхала із хворими нирками на лікування до Трускавця. Там поставили діагноз хронічний остеохондроз.

— Пройшла курс масажів, — згадує жінка. — На сьомий день біль ніби вщух. Протягом перших місяців стало набагато легше рухатися. Спина не боліла. Відтоді змушена двічі на рік брати путівки на курорт. Але як тільки змінюється погода, мене знову скручує.

— У людини між хребцями є еластичні прокладки — диски. Вони повинні бути пружними, — говорить ревматолог 59-річний Олександр Гущак. — Із віком диски зсихаються, як прокладка у водопровідному крані. А між хребцями, збоку від дисків, в обидві сторони відходять нервові закінчення. От хребці й травмують ці нерви. Виникає різкий біль, що віддає в тому напрямку, куди ведуть нервові волокна.

Від болю радить приймати протизапальні препарати, а також колаген.

— Колаген є речовиною, яка відновлює зв'язки, укріплює міжхребцеві диски. Замолоду він в організмі людини виробляється сам. Із віком його слід поповнювати за рахунок біологічно активних добавок, — пояснює лікар. — Паралельно не зайве робити зігріваючі компреси. Або ж застосовувати мазі на основі бджолиної чи зміїної отрути. Але це лише зніме біль. Щоб не допускати нових нападів, треба займатися гімнастикою. Корисним буде і масаж.

Ревматолог радить звернути увагу на матрац, на якому хворий спить.

— Він у жодному разі не має прогинатися, бути м'яким. Інакше остеохондроз розвиватиметься. Якщо немає можливості придбати спеціальний матрац, підкладіть під той, що є, рівну широку дошку, товсту фанеру.

Зараз ви читаєте новину «При остеохондрозі сплять на фанері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути