понеділок, 03 серпня 2009 18:36

При частих запамороченнях зброю носити не дозволяють

"Хочу купити мисливську рушницю. Для неї слід отримати довідку від психіатра. Цікавлюся, як проходять прийоми у цього лікаря? Як розуміють, можна людині довірити зброю чи ні?"


Запитує Валентин Лаврик, 35 років, із Бережанського р-ну Тернопільської обл.

Довідка про проходження психіатричного огляду — це картка з голограмою, куди вписано ім"я людини, адресу, дату народження, паспортні дані, а також висновок лікаря. Її завіряє завідувач поліклініки й підклеює до медичної картки. На руки видають іншу довідку — із фотографією. Вона потрібна для тих, хто бажає носити зброю, працювати водієм, держслужбовцем. На певних роботах заборонено працювати з деякими фобіями, анорексією, булімією.

Якщо людина страждає на головний біль, припадки, непритомніє, часто не може згадати те, що добре знає, лікувалася в психіатричних закладах, мала важкі отруєння, черепно-мозкові травми, галюцинації, — це підстави не видати довідки.

— Якщо при огляді виникають якісь підозри, людину направляють на детальніше обстеження до психлікарні, — каже психіатр Валентина Кремінська, 71 рік, із міста Броди Львівської області. — Там із нею бесідують, проводять психологічні тести, тести на порушення настрою, свідомості. Пацієнта оглядають логопеди, спостерігають, із ким він спілкується. Зазвичай люди з однаковими хворобами спілкуються між собою.

Для з"ясування психічного стану досить 20 хв. До відвідувачів прислухаються, коли вони ще в коридорі.

— Деякі скандалять під дверима в черзі, приходять на прийом збуджені. Ми намагаємося з"ясувати — це симптоми чи риса характеру. Питаємо, якою може бути ваша реакція, якщо вас хтось незаслужено образив. Коли в людини тремтять руки, вона червоніє й вкривається потом, це сигнал, що її треба обстежити.

Зараз ви читаєте новину «При частих запамороченнях зброю носити не дозволяють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути