Ексклюзиви
четвер, 24 лютого 2022 06:00

Повністю відновити зір можна у будь-якому віці

Автор: фото надала Тетяна Д’яконова
  Полтавський офтальмолог Тетяна Д’яконова радить перевіряти кольоровідчуття та очне дно. Якщо вони в нормі, то можна повністю відновити зір
Полтавський офтальмолог Тетяна Д’яконова радить перевіряти кольоровідчуття та очне дно. Якщо вони в нормі, то можна повністю відновити зір

— Під час карантину люди рідше зверталися до лікарів, що призвело до збільшення кількості пацієнтів з тяжкими формами очних захворювань, — каже головний лікар офтальмологічного центру "Іріс", офтальмолог вищої категорії Тетяна Д'яконова.

Найбільше звернень — зі зрілою та ускладненою катарактою. На таких стадіях лікування потребує додаткових витрат при проведенні операції.

— Коли катаракта "перезріває", страждають сітківка та зоровий нерв, що може вплинути на результат втручання. Найкращий досягається на ранніх стадіях захворювання.

Після 45–50 років кришталик ущільнюється, втрачає еластичність і твердіє. При яскравому світлі чи зустрічних фарах людина бачить спалахи, що засліплюють. З такою проб­лемою звертаються в "Оптику" для підбору окулярів. Стає ніби краще, але ненадовго.

— Серйозний дзвіночок, якщо за допомогою окулярів не вдається отримати 100-відсоткову корекцію зору. Може розвиватися катаракта. В кожної людини — з різною швидкістю. Залежить від супутніх ­серцево-судинних хвороб, діабету, порушення обміну речовин, браку вітамінів чи перенесених інфекцій. Також від вживання ліків та хіміопрепаратів.

Катаракта може перезріти­­ за кілька тижнів від безконтрольного вживання антибіотиків. Або після коронавірусу, якщо є проблеми із судинами.

— Бувають пацієнти, які не розрізняють навіть пальців перед очима. Бачать лише світло. Перевіряємо кольоровідчуття, проводимо ультразвукове дослідження ока. Якщо вони в нормі, то є надія на відновлення.

Варто якнайшвидше встановити причину втрати зору. Якщо це все ж катаракта, то треба оперувати без зволікання. В офтальмологічному центрі "Іріс" імплантують будь-які штучні кришталики, серти­фіковані в Україні. Допоможуть обрати під індивідуальні особливості пацієнта. Ціни від 4,9 до 26,5 тис. грн.

— Часто буває, що людина старшого віку живе сама. Пенсії не вистачає на життя, про операцію на очах тим більше не думає. Діти не допомагають із лікуванням — мовляв, в такому віці у всіх проблеми із зором. Людина сліпне і дітям доводиться жити з нею. Або вони привозять хворого до нас для відновлення зору. Ми робимо все можливе, а часто — й неможливе, щоб людина знову бачила, — говорить Тетяна Д'яконова.

Операція із заміни кришталика безболісна й триває до 10 хвилин. Лінзу вводять через маленький прокол, який заростає на другу добу. Пацієнт відчуває лише невеликий тиск на око.

Вікових обмежень лікування не має. Найстаршому пацієнтові був 101 рік. Результат часто перевершує очікування.

— Свіжий приклад — 80-річна жінка, яка була сліпа на обидва ока. Ми прооперували одне, й зір повернувся практично повністю. Вона не могла повірити своєму щастю. За тиждень прийшла оперувати друге. Тому не опускайте руки й просто прийдіть на консультацію.

У клініці діє акційна ціна на операцію із заміни кришталика — 4900 грн. Сюди входять витратні матеріали та місяць медичного спостереження. Безкоштовно лікують учасників АТО/ООС та батьків воїнів, які загинули на Донбасі.

Зробила понад 40 тисяч операцій

Головний лікар центру Тетяна Д'яконова виконала понад 40 тис. операцій. Крім лікування катаракти, в клініці "Іріс" пропонують лазерне й хірургічне лікування глаукоми, терапевтичну корекцію зору в дітей лінзами PARAGON (США), лазерне лікування сітківки при цукровому діабеті.

Офтальмологічний центр "Іріс" розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6д (колишня — вул. Володарського, територія Полтавської центральної районної лікарні).

Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: 0(532) 69 71 70, 0(66) 19 73 031

Ліц. МОЗ на медичну практику №47 від 28 січня 2016 року.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Повністю відновити зір можна у будь-якому віці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути