пʼятниця, 16 грудня 2011 07:15

Втрачений при глаукомі зір не повертається

— Мені 37 років,  а лікарі підозрюють глаукому, — розповідає львів'янка Христина Голець.

— Звернулась до окулістів, бо зранку перед очима почав з'являтись слабкий туман. То голова ні з того ні з сього розколюється, або очі сильно сльозяться. Зараз я під наглядом лікарів. Дуже злякалась, бо раніше думала, що це хвороба тільки пенсіонерів.

— На жаль, за останні 5-10 років хвороба помолодшала і тепер вражає пацієнтів віком вже від 35 років. Причинами можуть бути загальні захворювання, хвороби серцево-судинної системи, порушення обміну речовин, — каже лікар-офтальмолог Львівського медичного центру Ірина Піддубна. — Підвищений тиск впливає на зоровий нерв, навантаження на нього збільшується, порушується кровопостачання. Якщо тиск тривалий час підвищений, то усі процеси невідворотні. Хвороба підступна, бо часто перебігає без симптомів. А якщо виявлена запізно — призводить до сліпоти.

Недуга зазвичай трапляється у дорослому віці. Пацієнти помічають, що втрачають боковий зір.

У дітей глаукома може бути вроджена, від інфекцій ще під час вагітності матері.

Ірина Піддубна радить після 40 років двічі на рік проходити обстеження в офтальмолога, вимірювати очний тиск. Ця процедура нескладна і безболісна. Лікують глаукому очними краплями, лазером або за допомогою мікрохірургії. Народних методів лікування не існує.

— Пацієнт, в якого діагностували глаукому, постійно знаходиться під нашим наглядом. Спершу призначаємо краплі. Якщо не допомагають, оперуємо. Створюємо в оці новий канал, який збільшує відтік рідини та зменшує внутрішньоочний тиск.

Зараз ви читаєте новину «Втрачений при глаукомі зір не повертається». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути