Ексклюзиви
пʼятниця, 16 грудня 2011 07:00

Після сну спина починає боліти з 25 років

Після сну спина починає боліти з 25 років

Киянка Тетяна Охрименко, 44 роки, змолоду скаржиться на ранкові болі в спині. Думала, що хребет викривляється на старому дивані, купила ортопедичний.

— Коли болить спина, нема ні сил, ні настрою. Якщо вдень рухаюся, до вечора забуваю про хребет. А вночі погано сплю, руки німіють. На ранок усе хрустить і болить. Коли купувала ортопедичний диван, повірила рекламі, що він ідеальний для сидіння та лежання. Але спати на ньому неможливо — настільки твердий, що не прогинається.

Тетяна Охрименко зробила рентген хребта. Лікар поставив діагноз спондилоартроз. Це   різновид остеохондрозу.

— Це артроз, який вражає суглоби хребта. Порушується структура хряща, кісток, ущільнюються м'язи, — говорить 31-річний Яків Фіщенко, нейроортопед із клініки хірургії хребта столичного Інституту травматології та ортопедії. — Найчастіше буває, коли людина не має фізичних навантажень. Слабкі м'язи не тримають хребет, він перевантажується і руйнується швидше.

Найчастіше спонділоартрозом хворіють люди літнього віку. Таких пацієнтів — 85%. У молодих хвороба починає розвиватися з 25 років за умови, якщо мало рухаються, мають травми, порушення постави або надмірні навантаження на хребет.

— Дискомфорт посилюється при нахилах назад. Після сну буває синдром ранкової розминки — якщо походити і зробити легкі вправи, біль минає. При запущених формах можуть німіти ноги.

Каже, найкраще спати скрутившись. У такій позі суглоби максимально розвантажені.

— Вилікуватись остаточно неможливо. Якщо не займатися фізкультурою, хвороба заважатиме все життя. Вправи покращують еластичність м'язів. При сильних болях призначаємо протизапальні ліки. Гарні результати дає процедура витягнення хребта, масаж, зігрівальні мазі.

 

Під час вправ м'язи напружують до болю

Майстер системи природного руху "Білояр" Юрій Вовк радить свідомо напружувати м'язи тіла і вирівнювати поставу, для того щоб ефективно лікувати недуги хребта.

— На тілі людини є чотири потужних енергетичних центри: очі, плечі, руки і тазостегнові суглоби. Їх потрібно активізувати і стежити, щоб енергія йшла безперешкодно. Якщо під час виконання вправи боляче, це означає, що втрапили у вогнище недуги і долаємо її.

 

Зараз ви читаєте новину «Після сну спина починає боліти з 25 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути