понеділок, 16 жовтня 2017 07:56

Після операції на шийці стегна встають на третій день

Автор: www.perelomanet.ru
  Перелом шийки стегна — це вікова проблема. Трапляється після 70 років
Перелом шийки стегна — це вікова проблема. Трапляється після 70 років

— 12 років моя мати лежача. Зараз їй 85. Причиною є перелом шийки стегна. Вона тоді жила в селі. Побачила у вікно, що вийшла із загону свиня. Кинулася з хати і зачепилася за поріг. Упала і не змогла сама встати. Почала звати на допомогу. А сусідів удома не було. Добре, що в той час ішла листоноша. Допомогла піднятися й подзвонила нам із чоловіком. Ми матір забрали на обстеження. Виявили перелом шийки стегна, — розповідає черкаска 63-річна Ольга Горбенко.

— Пропонували операцію, — продовжує. — Але мама була категорично проти. Побоялася, бо хворіє на цукровий діабет. Хоча лікарі запевняли, що все буде добре. Маму було не вмовити. Сказала нам, що все робитиме, аби змогла хоч себе обходити. Але цього так і не сталося. 10 років за нею доглядав тато, бо я з чоловіком працювали. Ходити мама так і не змогла. Але сиділа. Останні два роки і посадити не можна, бо болить. З'явилися пролежні, хоч і намагаюся її масажувати, перевертати. У знайомих батька прооперували, то через кілька днів почав уставати.

— Перелом шийки стегна — це вікова проблема. Трапляється після 70 років, — пояснює ортопед-травматолог Черкаської міської лікарні швидкої допомоги Михайло Новіков. — Переважно в жінок, бо вони частіше страждають на остеопороз. Переломи отримують, зачепившись за щось або внаслідок запаморочення.

Лікування таким пацієнтам призначають залежно від складності перелому.

— Якщо він без зміщення кістки, то накладається гіпс або м'яка пов'язка. Якщо перелом складніший, одужати допоможе лише операція. Робимо ендопротезування або фіксуємо перелом стержнем. Після першої операції людина починає ходити на другий чи третій день. А фіксація стержнем обмежує навантаження до двох місяців.

Рішення про операцію приймає хворий або його родичі.

— Буває, що хворі відмовляються оперуватися. Одні не вірять, що це допоможе. Інші не хочуть через відсутність грошей. Протез коштує майже 10 тисяч гривень і плюс ліки для операції. Це мінімальний набір, який має бути під рукою в лікаря. Ми пояснюємо людям, що, за дослідженнями, 80 відсотків не прооперованих пацієнтів із такими переломами помирають упродовж року. Основна причина — це запалення легенів, яке може початися внаслідок довгого лежання.

Лікар каже, що часто трапляються переломи променевої кістки і шийки плеча.

— І теж у жінок після 60 років. Кістки ламаються через слабку тканину. У молодих — внаслідок спортивних травм або їзди на велосипеді. Такі переломи в половині випадків лікуються без операцій. Якщо є значне зміщення кістки, тоді фіксуємо його за допомогою пластини. Лікування й одужання проходить індивідуально, — каже Михайло Олегович. — Людям після 55 років раз або двічі на рік слід приймати препарати кальцію. Для зміцнення кісткової тканини — вживати молочні продукти, особливо кисломолочний сир. Обов'язково, в міру своїх можливостей і стану здоров'я, робити фізичні вправи. Не перевантажуватися, але бути активним.

Зараз ви читаєте новину «Після операції на шийці стегна встають на третій день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути