понеділок, 04 березня 2013 07:30

Після кальяну температура піднялася до 39

Автор: фото з сайта www.restorania.com
  Чадний газ із кальяну потрапляє глибоко в легені. За кілька років курці мають астму, дихальну недостатність
Чадний газ із кальяну потрапляє глибоко в легені. За кілька років курці мають астму, дихальну недостатність

Киянка 23-річна Інна Крицак звільнилася з роботи після отруєння кальяном. Працювала офіціанткою у ресторані.

— Раз курила кальян із малиновим тютюном. Удома заболіли живіт, печінка. Піднялася температура до 39. Я була сама. Лежала майже добу, тоді викликала "швидку". Сказали, що це отруєння. Доки обстежували, я знепритомніла. Відкачували в реанімації. Говорили, ще трохи, і була б кома.

Година куріння кальяну дорівнює сотні цигарок, говорить столичний психіатр-нарколог Владислав Сова, 35 років.

— У кальяні — той самий тютюн. Його вміст трохи менший і він ароматизований. Тому нібито можна курити довше. При цьому вдихають глибоко й довго. Відбувається обкрадання крові киснем. Кальяни не чистять і не промивають. Там відкладаються смоли. У трубці волого й тепло — це найкращі умови для розмноження бактерій. Кальянщик розкурює пристрій без насадки. Там залишаються частинки його слини. А хто перевіряв його здоров'я? Також у трубку потрапляє мокротиння хворих курців. Температура на кінчику насадки не така, щоб убити бактерії й віруси. Наступні курці їх вдихають. Заробляють астму і туберкульоз. Дехто має пневмонію, бо легені не витримують навантаження.

Розповідає про пацієнтів, які курили кальян щодня по кілька разів.

— Це вже інваліди. У них астма, емфізема легень, дихальна недостатність. У 40 років не можуть піднятися на другий поверх, бо легені не працюють.

Найбільше ризикують ті, хто має хвороби легень і бронхів, ослаблений імунітет. Їм протипоказане будь-яке куріння. Якщо хворе серце й судини, є ризик інфаркту й інсульту. Алергіки отримують астму.

— Цигарка виділяє лише продукти згоряння тютюну. А кальян — ще й чадний газ. За рахунок водяного фільтру його концентрація зменшується до 30-40 відсотків, але не до нуля. Якісний фільтр очищував би й аромат тютюну, тоді дихали би парою. Після кальяну не кашляють, бо дим вдихають просто в легені. Зволожується, коли проходить крізь воду. Тому не подразнює слизову. Дим втягують на повну силу. Якщо двічі так затягнешся сигаретою, почнуться галюцинації.

Суміші для куріння з ароматичними добавками провокують рак.

— Це ж не натуральне яблучко, яке поливали оливковою олією. Це хімікат. Людина вдихає його з тютюном.

Застерігає не переходити на кальян тим, хто кинув палити цигарки. Так задовольняють психологічну залежність. Один ритуал замінюють іншим, але організм не відвикає від куріння.

— На молодіжних вечірках у кальян забивають тютюн із марихуаною. Це вже наркоманія. Для декого достатньо покурити раз, щоб отримати шизофренію або психоз. Зараз наркомани не забивають папіросу, як у 90-ті. Курять через бульбулятор. Це той самий міні-кальян. У нас в Україні продають суміші з наркотичними хімікатами, в десятки разів сильнішими за марихуану. В Європі це заборонено.

Легені відновлюються за п'ять-сім років

— Мій дід курив дві пачки на день, — розказує нарколог Владислав Сова. — Мав діабет, мусив щодня приймати інсулін. Якось пульмонолог сказав, що від куріння може померти. Дід кинув за день. Але хвороби нікуди не ділися. Йому ампутували ногу через гангрену. Помер від раку легень, хоча на той час не палив уже років 15. Цигарки догнали.

Коли кинути курити до 37, за п'ять-сім років легені стають здорові. Згодом виникають хронічні хвороби цього органа. Якщо систематично курити кальян, трубку чи сигари — так само.

— Люлька — теж ритуал. Якщо купити дешевого тютюну і швидко викурити, це гірше, ніж цигарки. Смоли йдуть у легені без фільтра.

Зараз ви читаєте новину «Після кальяну температура піднялася до 39». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути