середа, 07 березня 2012 07:15

Після інсульту п'ють вербовий чай

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Черкаска Катерина Петренко заварює сушений любисток. Настоює годину, тоді змочує марлю. Прикладає її до скронь, коли відчуває головний біль
Черкаска Катерина Петренко заварює сушений любисток. Настоює годину, тоді змочує марлю. Прикладає її до скронь, коли відчуває головний біль

74-річна Катерина Петренко з райцентру Кам'янка на Черкащині перенесла два інсульти. Лікувалася після них настоєм із вербових гілок.

— 1979-го на ногах переходила перший мікроінсульт, трохи підлікувалась і вийшла на роботу, — розповідає. — А через рік від другого відібрало ліву сторону. Два місяці пробула в лікарні, потім рік лежала дома. Тільки сідати могла на ліжку. Молюся Богу й просю мене підняти на ноги. Аж якось сниться, що приходить до мене в хату дядько з великою білою бородою й каже: "Пий із верби настій, і одужаєш. Щодня, по стакану перед їдою". Попросила чоловіка, щоб у чайник укинув наламаних гілок верби й заварив чаю.

Півроку щодня пила настій. За той час почала виходити надвір із палицями.

— За місяць стала по хаті ходить, а потім потихеньку й до городу добралася. Визначила по смаку, скільки треба гілок укидать, щоб чай не був терпкий. Дві невеликі молоді гілки на чайник, і 10 хвилин кип'ятити.

За три роки Катерина Петренко цілком одужала від наслідків інсульту. Вербову настоянку п'є 30 років. Робить перерву що два тижні.

Черкаська терапевт 30-річна Тетяна Дриженко погоджується, що настій з вербових гілок може допомогти при серцево-судинних захворюваннях:

— Із верби виготовляють серцеві глікозиди строфантин, корглікон. Це дуже сильні ліки. Ці препарати вповільнюють роботу серця. Тому варто порадитися з лікарем перед тим, як варити вербові чаї.

Як позбутися високого тиску, Катерина Петренко теж дізналася зі сну:

— Той дядько прийшов і каже: прикладай до голови свіжий любисток, а взимку — марлю, намочену у відварі, — приносить до кухні оберемок сушеного любистку, жмуток кладе до каструлі й заливає окропом. Настоює годину. Вмочує марлю та прикладає до голови. — Інсульт же був від високого тиску за 200. Зараз більше 150 не буває. Тільки-но відчую, що голова болить, одразу любисток кладу.

Зараз ви читаєте новину «Після інсульту п'ють вербовий чай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути